Maandag werd bekend dat de Radboud Universiteit een organisatie rijker is. Radboud Innovation is de naam. ANS sprak met de kersverse directeur.
Toelichting
Iedereen is bij Radboud Innovation nog druk bezig met de ontwikkeling van de doelen en de opzet van de organisatie. Als nieuwe organisatie zal deze daarom pas in januari nadrukkelijker naar buiten treden. Toch is directeur Antoine Fraaij wel bereid kort een toelichting te geven. ‘Onze afdeling werkt samen met alle faculteiten en de doelen worden ook samen met hen bepaald. Onderzoekers van verschillende afdelingen zijn vaak niet op de hoogte van elkaars onderzoek of zelfs niet van al het onderzoek binnen hun eigen faculteit. Wij proberen deze meer met elkaar in contact te brengen.’
Multidisciplinariteit
Een multidisciplinaire aanpak van onderzoek is steeds belangrijker aan het worden. Veel maatschappelijke problemen vragen om samenwerking tussen verschillende wetenschapsgebieden. Fraaij vindt het te vroeg om precieze voorbeelden hiervan te noemen, omdat de onderlinge afstemming tussen de faculteiten nog op gang moet komen. Hij kan wel een algemene opmerking maken: ‘Vaak zie je dat veel onderzoek uit de natuurwetenschappen, sociale implicaties heeft, waarbij bijvoorbeeld de sociale wetenschappen ondersteuning kunnen bieden.’ Bij Radboud Innovation werken ter plekke tien tot vijftien mensen samen met stafmedewerkers en ambassadeurs in faculteiten. Zij helpen wetenschappers bij valorisatieactiviteiten en subsidieaanvragen.
Valorisatie
Naar buiten toe zal de organisatie proberen de opgeleverde kennis van de RU zo goed mogelijk te nuttig in te zetten. Hierbij moeten we volgens Fraaij niet alleen maar denken aan het bedrijfsleven. ‘We willen zeker ook een waardevol loket en filter voor de Radboud Universiteit zijn voor maatschappelijke en culturele instanties.’ Bij het Radboudumc bestaat er al een afdeling Valorisatie, Radboud Innovation zal ook met deze afdeling samenwerken. Fraaij benadrukt dat Radboud Innovation zal steunen op samenwerking vanuit alle faculteiten: ‘We zijn er om het succes van de wetenschappers beter te laten zien en absoluut geen nieuw clubje met eigen doelen’.