Home Artikelen Aanjagen door studentenbond resulteert in halvering collegegeld

Aanjagen door studentenbond resulteert in halvering collegegeld

door Jochem Bodewes

Studenten hoeven komend studiejaar maar de helft van hun collegegeld te betalen. Dat meldt De Telegraaf op basis van ingewijde bronnen. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is blij dat er is geluisterd en er een maatregel is voor alle studenten.


Studenten besparen hiermee zo’n duizend euro in het volgende collegejaar. Met de maatregel wordt tegemoetgekomen aan studentenbonden, die al langer pleiten voor brede financiële steun voor studenten. ‘Nadat de Tweede Kamer stelde dat studenten die uitlopen volgend jaar een gratis collegejaar moeten krijgen, zijn wij in gesprek gegaan met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap’, vertelt Lyle Muns, voorzitter van de LSVb. ‘Wij vonden namelijk dat elke student zo’n korting verdiend.’ Uit de gesprekken met het ministerie volgde volgens Muns het voorstel voor de generieke collegegeldhalvering, waar nu aan wordt toegegeven. ‘Daar zijn wij heel gelukkig mee.’

Generieke compensatie

Het is voor de eerste keer dat het kabinet ervoor kiest om alle studenten tegemoet te komen. Volgens Muns staat dit in verhouding met de impact die de coronacrisis heeft: ‘Studenten missen allemaal het fysieke onderwijs en dat levert een brede waaier aan problemen op.’  Zo lijden veel studenten aan eenzaamheid- en motivatieproblemen, maar lopen ze door de lockdowns ook veel ervaringen en ontwikkelingen mis. Door de lockdowns vallen ook veel bijbaantjes weg. ‘Daarom is het belangrijk dat elke student wordt gecompenseerd’, stelt Muns.

De maatregel is onderdeel van een geheel aan steunpakketten dat minister Slob en Van Engelshoven vanmiddag presenteren. Volgens de Telegraaf draait het in totaal om een injectie van 6 à 8,5 miljard euro.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen