Home Artikelen Aantal RU-studenten stijgt harder door coronacrisis

Aantal RU-studenten stijgt harder door coronacrisis

door Sofie Bongers

De Radboud Universiteit (RU) kent dit jaar een stijging van 5 procent in het studentenaantal en groeit daarmee harder dan voorgaande jaren. Andere universiteiten zien een soortgelijk patroon. De groei in het aantal studenten aan de universiteit kent verschillende oorzaken, die met name terug te leiden zijn naar de coronacrisis.


Dit werd vanochtend bekend in de oktobercijfers van de RU. Dit collegejaar studeren 24.104 studenten aan de RU, wat er 1128 meer zijn dan vorig jaar. Vorig jaar groeide het aantal studenten minder hard, met 3,8%. In totaal staan er 328.000 bachelor- en masterstudenten ingeschreven bij een universiteit in Nederland. Uit de voorlopige inschrijfcijfers van de Vereniging van Universiteiten (VSNU) blijkt dat hiermee een forse groei van 8% plaatsvindt ten opzichte van het vorige collegejaar. Een grote oorzaak van de stijging van de studentenpopulatie is het afgelopen eindexamenjaar geweest. Aanzienlijk meer eindexamenkandidaten van het vwo zijn door de coronamaatregelen geslaagd, waardoor de doorstroom naar de universiteit ook groter is. Daar komt bij dat de ex-middelbare scholieren hoogstwaarschijnlijk minder snel een tussenjaar nemen vanwege reisbeperkingen door de coronacrisis, waardoor zij gelijk starten met een opleiding.

Zachte knip en BSA

Dit geldt niet alleen voor de bacheloropleidingen, want ook de doorstroom naar de masteropleidingen kent een grotere groep studenten. De RU geeft als verklaring de verzachte knip die ingesteld is tijdens de coronacrisis. Bachelor- en hbo-studenten konden wat studiepunten missen om alsnog te starten met een master. Daarnaast betekende het uitstel van het bindend studieadvies voor veel studenten een mogelijkheid om door te gaan met hun huidige studie, waar dat in de normale omstandigheden niet had gekund. Dit is ook te zien op landelijk niveau: normaal valt er 7 procent van de studenten in het eerste jaar uit, nu betreft dat enkel 5,4 procent.

Aan de RU is de gehele stijging in studenten aanwezig bij alle faculteiten. Een uitzondering is de medische faculteit, aangezien deze opleidingen een vast aantal studenten toelaten vanwege de decentrale selectie. De stijging aan de RU is niet enkel te verklaren door de coronatoestanden. De toename van het aantal studenten aan de Nijmeegse universiteit is de afgelopen tien jaar al een trend te noemen.

Al voor langere tijd wordt er vanuit universitair personeel geklaagd dat de werkdruk in het wetenschappelijk onderwijs te hoog is. De stijging in studentenaantallen zal dit hoogstwaarschijnlijk versterken in combinatie met het gebrek aan personeelsinvesteringen. Ook voor RU-medewerkers bestaat de kans dat de overbelasting op het werk toe zal nemen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen