Het aantal studenten die besluiten om thuis te blijven wonen, zal in de komende acht jaar met 13 duizend toenemen. Dat blijkt uit een rapport van de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting.
Dat steeds meer studenten thuis zullen blijven wonen, komt volgens de Monitor door de invoering van het Studievoorschot, een verbloemende term voor het leenstelsel. Het rapport stelt wel dat er per studentenstad verschillen zijn als het gaat om minder kamerzoekende studenten. In Nijmegen wordt bijvoorbeeld een daling van 14 procent verwacht, terwijl in Wageningen bijvoorbeeld het aantal woningzoekende studenten met 9 procent zou stijgen.
De monitor meldt verder dat de afgelopen acht jaar ook het aandeel thuiswonende studenten licht is gestegen van 42 naar 44 procent. Het aantal studenten dat toch de uitdaging aangaat om hun huis en haard te ontvluchten en in een nieuwe stad te gaan wonen zou de komende acht jaar met 22 duizend studenten toenemen.
Ten slotte komt uit het rapport van de monitor naar voren dat de gemiddelde woonlasten voor een student sinds het collegejaar 2012-2013 met zeven procent zijn gestegen. Gemiddeld betaalt een student in Nederland 470 euro per maand aan woonlasten, waarmee hij 55 procent van zijn maandelijkse inkomen kwijt is. In Nijmegen ligt dit een stuk lager; daar betaalt een student gemiddeld 407 euro per maand. Deze woonlast kost maar 50 procent van het gemiddelde maandinkomen van een Nijmeegse student.