Home Artikelen Afschaffing BSA dichtbij na motie Tweede Kamer

Afschaffing BSA dichtbij na motie Tweede Kamer

door Jochem Bodewes

De regering gaat met onderwijsinstellingen in gesprek over de afschaffing van het bindend studieadvies (BSA). Dat is vastgelegd in een motie die vandaag werd aangenomen in de Tweede Kamer. Het BSA moet volgens de kamer worden vervangen door een niet-bindend advies voor eerstejaarsstudenten.


Op dit moment moeten eerstejaarsstudenten nog een minimaal aantal studiepunten halen om aan het tweede jaar van hun opleiding te mogen beginnen. In de toekomst zal dit waarschijnlijk niet meer zo zijn. Op de VVD, het CDA en de PVV na stemde namelijk de hele Tweede Kamer voor de motie, die werd ingediend door kamerlid Lisa Westerveld van GroenLinks. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) gaat daarom nu met universiteiten, hogescholen en MBO-instellingen in overleg. Minister Ingrid Van Engelshoven liet via Twitter weten hier snel mee aan de slag te gaan. Als de onderwijsinstellingen zich na de gesprekken aansluiten bij de regering en besluiten het BSA af te schaffen, mogen studenten zelf beslissen of ze doorgaan met hun opleiding. Ze krijgen dan nog wel een studieadvies, maar dit is dan niet-bindend.  

In een poging het studierendement te verhogen stelden bijna alle onderwijsinstellingen het afgelopen decennium stelden een BSA in. De regel had echter veel negatieve effecten, die voor Westerveld aanleiding vormden tot het indienen van de motie. ‘Studenten staan voortdurend onder hoge druk om te presteren. Er is steeds minder ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, een bestuursfunctie of bijvoorbeeld mantelzorg’, legt ze uit. Het RIVM toonde in 2018 ook al aan dat het BSA een van de oorzaken was van de oplopende mentale druk onder jongeren. Daarnaast is gebleken dat studenten die een negatief BSA ontvangen, vaak alsnog dezelfde studierichting aan een andere onderwijsinstelling volgen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen