Home Nieuws AKKU: ‘Het leenstelsel gaat er dit jaar aan!’

AKKU: ‘Het leenstelsel gaat er dit jaar aan!’

door Noah Kleijne

Dinsdagavond trapt studentenvakbond AKKU het Nijmeegse deel van de #nietmijnschuld-campagne af. Voorzitter Romé Kraaikamp spreekt duidelijke taal: ‘Dit wordt het jaar dat de studenten terugslaan. Het leenstelsel gaat eraan’ 


November vorig jaar kwamen de jongeren van de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV Young & United) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) met een nieuwe actiecampagne. Middels de hashtag ‘niet mijn schuld’ gaven zij de regering een krachtig signaal af: de tijden van het leenstelsel zijn voorbij en de basisbeurs moet terugkomen.

Campagneplannen

Vanaf aanstaande dinsdagavond zal ook studentenvakbond AKKU haar steentje gaan bijdragen aan deze actiecampagne. ‘Om te laten zien dat ook studerend Nijmegen het leenstelsel beu is willen wij dat minstens de helft van alle Nijmeegse studenten de #nietmijnschuld-petitie gaat ondertekenen’, aldus AKKU-voorzitter Romé Kraaikamp.

Dinsdagavond zal er door AKKU een speciale bijeenkomst worden georganiseerd om mensen enthousiast te maken voor de komende campagne. Dan zal er ook aan een plan worden gewerkt voor unieke protestacties op de campus en in de stad. ‘We nodigen iedereen uit om dinsdag langs te komen. Het is immers in ieders belang dat er een einde komt aan het leenstelsel’, aldus Romé Kraaikamp.

‘Studenten gaan ons de komende maand iedere dag op de campus zien.’

Dat de actie nu komt is geen verassing. Hoewel een meerderheid van de Kamer vorig jaar al tegen het leenstelsel stemde, is het volgens de LSVb nog maar de vraag of zij zich ook aan deze belofte zal houden met de verkiezingen in het vooruitzicht. LSVb-voorzitter Alex Tess Rutten is daarom ook heel duidelijk over de noodzaak van actiecampagnes in studentensteden: ‘Dit is geen luxe extraatje voor studenten, maar iets fundamenteels wat heel Nederland nodig heeft. Vergeet niet dat deze generatie een groot deel van de pensioenen draagt.’ AKKU belooft daarom grote acties: ‘Studenten gaan ons de komende maand iedere dag op de campus zien.’

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen