Home Nieuws AKKU overhandigt studieschuld Nijmeegse studenten aan minister Dekker

AKKU overhandigt studieschuld Nijmeegse studenten aan minister Dekker

door Myrte Nowee

Woensdagavond overhandigde studentenvakbond AKKU als verrassingsactie een vordering van € 376.576.847 aan Minister Sander Dekker. Hij was in Nijmegen voor een College Tour‘Er kwam applaus uit de zaal.’


Het bedrag dat AKKU symbolisch vraagt, zou gelijk staan aan het geld dat Nijmeegse studenten zijn misgelopen aan de beurs en aan onderwijsverbeteringen door het wegnemen van de basisbeurs in 2015. Minister Dekker was ten tijde van de invoering van het leenstelsel staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. AKKU houdt hem dan ook mede verantwoordelijk voor het beleid dat destijds is gemaakt.

Zuur gezicht

De actie is onderdeel van de landelijke campagne #NietMijnSchuld, waarin studentenorganisaties zoals de Landelijke Studentenvakbond en Federatie Nederlandse Vakbeweging pleiten voor het herinvoeren van de basisbeurs. Daarnaast willen ze compensatie voor de generatie die eventueel tussen de basisbeurzen vallen. ‘Ondanks dat steeds meer politieke partijen toezeggingen doen om het leenstelsel te veranderen, blijft het voorlopig vooral bij woorden en komt er van daden weinig terecht’, stelt Romé Kraaikamp, voorzitter van AKKU. De studentenorganisaties willen daarom door dit soort acties meer druk zetten op de regering. ‘Niemand lijkt zich te bekommeren om de studenten die slachtoffer zijn van dit mislukte experiment van het kabinet’, aldus Kraaikamp. 

Campagneleider Mirte Cofino vertelt dat de actie zeer geslaagd was. ‘Dekker heeft met een zuur gezicht de vordering in ontvangst genomen. Op dat moment kwam er ook applaus uit de zaal.’  Volgens Cofino geeft dit aan dat de studenten de ruim driehonderd miljoen die zij gezamenlijk zijn misgelopen duidelijk voelen in hun portemonnee. De acties tegen het leenstelsel zijn volgens haar dan ook nog lang niet afgelopen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen