Home Nieuws Asap niet meer thuis in huidige medezeggenschap

Asap niet meer thuis in huidige medezeggenschap

door Jochem Bodewes

Vorige week liet asap weten te overwegen zichzelf op te heffen. Een van de redenen voor de eventuele opheffing is de huidige gang van zaken in de medezeggenschap. Volgens de partij groeien daar de tegenstellingen tussen de partijen en wordt er te snel genoegen genomen met een kleine meerderheid.


In het persbericht dat asap vorige week donderdag deelde, werd geconcludeerd dat het een steeds grotere uitdaging werd om het motto ‘krachtige medezeggenschap’ na te leven. ‘We hebben de medezeggenschap op centraal niveau langzaam zien veranderen. Het college van bestuur wordt steeds vaker offensief en vanuit ogenschijnlijk wantrouwen benaderd’, legt Thom Teulings, huidige fractievoorzitter van asap, uit. ‘Wij denken dat we de meest krachtige medezeggenschap kunnen leveren als we juist met ze samenwerken.’ Deze constructieve aanpak die de partij nastreeft wordt volgens Teulings echter bemoeilijkt door de groeiende tegenstellingen in de centrale medezeggenschap.

Daarnaast ervaart asap dat er in de Gezamenlijke Vergaderingen, waarin de Universitaire Studentenraad met de Ondernemingsraad en het CvB samenkomt, nipte meerderheden te zwaar zijn gaan tellen. Zo kan het gebeuren dat er voorstellen worden aangenomen waar een partij het helemaal niet mee eens is. Teulings: ‘Wij zijn er juist voor om zo breed mogelijk gedragen voorstellen door te voeren, waarin alle perspectieven worden meegenomen.’ De fractievoorzitter vindt dat de wil om dit te bewerkstelligen vaak ontbreekt in de medezeggenschap: voorstellen met een meerderheid worden volgens hem al heel snel doorgevoerd zonder te kijken of er een breder draagvlak kan worden gevonden.

Dit zijn niet de enige redenen voor de partij om zichzelf eventueel op te heffen. ‘In onze interne discussie over een eventuele opheffing speelt vooral de moeite om actieve leden te vinden een grote rol’, aldus Teulings. Komende zomer besluiten de leden van asap of deze problemen kunnen worden verholpen, of dat een opheffing de enige uitweg is.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen