Home Artikelen Asap presenteert kandidaten: eerste international als lijsttrekker

Asap presenteert kandidaten: eerste international als lijsttrekker

door Jochem Bodewes

In de meivakantie maakte studentenpartij asap haar kandidaten voor de Universitaire Studentenraadsverkiezingen bekend met een primeur. Marie-Sophie Simon is namelijk de allereerste internationale lijsttrekker van de partij.


De benoeming van de studente Computing Science is geen toeval: de studentenpartij heeft op haar lijst studenten met veel verschillende achtergronden een plek gegeven. ‘We streven naar een inclusieve universiteit en willen dus ook internationals de kans geven’, vertelt Jasper van Ulsen, de huidige fractievoorzitter van asap in de Universitaire Studentenraad (USR). ‘Die groep vormt tien procent van de studenten aan de Radboud Universiteit.’ Hij benadrukt dat de keuze voor de Duitse studente wel werd ingegeven door haar kwaliteiten en niet enkel door haar nationaliteit.

Verder heeft asap vertegenwoordigers van bijna alle faculteiten op de lijst: net als bij AKKUraatd is er alleen geen kandidaat die aan de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen studeert. ‘We hebben een lijst geprobeerd samen te stellen die de hele Radboudgemeenschap vertegenwoordigt’, aldus Van Ulsen. Verschillende kandidaten zijn dan ook afkomstig uit het NIjmeegste verenigingsleven. Idse Ten Brinke, voormalig bestuurslid van Carolus Magnus, huidig Ovum-Novumsecretaris Jelle Huvers en dispuutslid Nathalie van der Zande zijn terug te vinden op de lijst.

Wervingsmoeite

Die laatste behoort tot de eerste zes kandidaten op de lijst en is daarmee een van de studenten die daadwerkelijk beschikbaar is om tot de USR toe te treden. ‘Het was een uitdaging om mensen te vinden die zo’n tijdsinvestering willen doen’, vertelt Van Ulsen. Afgelopen jaar was er nog twijfel over het voortbestaan van zijn partij, waarbij problematiek om geïnteresseerden te vinden een rol speelde. Dit jaar vormde de coronacrisis nog een extra lastencomponent, stelt de fractievoorzitter: ‘De drempel om met iemand over de medezeggenschap te spreken ligt hoger. Je spreekt mensen immers niet in de wandelgangen of op de constitutieborrels.’ Dit jaar hebben hierdoor veel studentenorganisaties meer moeite om opvolgers te vinden.

Voor de negen lijstduwersplekken bij asap was wel ruime animo, vertelt Van Ulsen. Zij nemen komend jaar plaats in de schaduwfractie en dienen zo deels als klankbordgroep. Ook schreven alle kandidaten samen met alle andere partijbetrokkenen mee aan het verkiezingsprogramma dat asap vandaag presenteert.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen