Vandaag vroegen de bètafaculteiten van tien Nederlandse universiteiten het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) om meer investeringen in hun wetenschapsgebieden. Volgens de bètadecanen is hun wetenschap anno 2020 belangrijker dan ooit.
De bètafaculteiten presenteerden hun aanvraag in de Sectorbeelden Bètawetenschappen 2020. Ze betogen hierin dat met het oog op de wereldwijde problemen, zoals het klimaatprobleem en de coronacrisis, investeringen in de exacte wetenschap belangrijker zijn dan ooit. De specifieke bètasectoren die in deze visie naar voren worden gebracht zijn de aard- en milieuwetenschap, biologie, astronomie en de farmaceutische wetenschap.
Wensenlijstje
Alle vier de sectoren betogen in de visie hoe zij willen gaan bijdragen aan de oplossing en hoe de bijdrage er ongeveer uit moet komen te zien. De nadruk ligt hier vooral op investering in onderzoek, nieuwe technologie en het stimuleren van mensen om zich in deze sector te specialiseren. Hoe dit concreet moet leiden tot het oplossen van de wereldproblemen, wordt niet in detail beschreven: het is enkel een voorstel waar vanuit oplossingen moeten worden ontwikkeld. ‘Als het ministerie bereid is om te investeren, zullen wij als universiteiten met gedetailleerde plannen komen over waar die investeringen precies heen zullen gaan’, zegt Richard van Wezel, vice-decaan van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica aan de Radboud Universiteit (RU). ‘Binnen de faculteit zijn we bijvoorbeeld erg sterk in biologie, daar zouden we graag willen investeren in Data Science.’ Ook interdisciplinariteit staat hoog aan het lijstje van dingen die extra investering behoeven.
Bèta versus alfa
Van Wezel denkt niet dat andere wetenschapsvelden door de presentatie van de visie in het nauw zullen komen. ‘Het gaat om extra investeringen, we willen niet ergens anders geld weghalen.’ Bovendien wordt ook door sociale wetenschappen en geestenwetenschappen gewerkt aan een soortgelijke visie.