Home Artikelen Brieven sturen tegen eenzaamheid bij Wintertuin

Brieven sturen tegen eenzaamheid bij Wintertuin

door Jochem Bodewes

Literatuurorganisatie De Nieuwe Oost | Wintertuin is een briefwisselingsproject gestart voor studenten. De organisatie probeert met dit initiatief het sociale isolement waar veel mensen in zitten te verzachten.


Alle studenten kunnen zich aanmelden door een eerste brief in te sturen naar de initiatiefnemers. De bijbehorende opdracht luidt: beschrijf wat je ziet als je uit je raam kijkt, omschrijf wat je er mist en introduceer jezelf. ‘We willen deelnemers hiermee een haakje geven: voor veel mensen is het lastig om out-of-the-blue te schrijven’, legt Tom Verstappen, programmamaker bij de organisatie, uit. Vervolgens koppelt Wintertuin de briefschrijver aan een andere briefschrijver en kunnen die op eigen houtje gaan corresponderen. Verstappen: ‘We proberen ervoor te zorgen dat deelnemers met een ander netwerk in contact komen en niet met een studiegenoot gaan corresponderen.’

Op deze manier wil het de organisatie studenten die sociaal geïsoleerd zijn geraakt, ondersteunen. ‘In een gesprek met studentenorganisaties kwam het weinige contact onder studenten naar voren’, legt Verstappen uit. ‘Eenzaamheid ligt op de loer.’ Voor Wintertuin vormde dit aanleiding tot het opzetten van het briefwisselingsproject, waardoor studenten weer contact op kunnen doen en hun ervaringen of gevoelens mogelijk kunnen delen. Hiermee vervangt de organisatie ook het oorspronkelijke festivalprogramma voor studenten, dat onder andere een expeditie op de campus omvatte.

Je kan je hier inschrijven voor het briefwisselingsproject.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen