Op een lege campus demonstreerden actievoerders vandaag tegen de investeringen in de fossiele industrie van het pensioenfonds voor medewerkers van de Radboud Universiteit (RU). De demonstranten willen dat het college van bestuur het fonds aanspoort om de geldstroom stop te zetten.
De actievoerders van Radboud University Rebellion en Nijmegen Fossielvrij vertolkten hun boodschap met een niet te missen spandoek voor het Huygensgebouw. ‘We vragen mensen hiermee om onze petitie te ondertekenen’, vertelt Jurjen Kraan, medeorganisator van de demonstratie en woordvoerder van Nijmegen Fossielvrij. Met de petitie willen de activisten de druk op het ABP, het pensioenfonds voor het onderwijs, opvoeren om meer bij te dragen aan het tegengaan van klimaatverandering. Nu zou het fonds jaarlijks nog meer dan 17 miljard euro in fossiele industriebedrijven als Shell, Total en Exxon Mobil investeren. ‘We vinden het niet kloppen dat werknemers aan de RU worden gedwongen om indirect te investeren in bedrijven waar ze zelf niet achterstaan en die niet bijdragen aan de aan de anderhalve graaddoelstelling’, stelt Kraan.
Er is nog geen brede reactie vanuit het universitair personeel, al laat woordvoerder Kraan weten enkel positieve en bemoedigende reacties te ontvangen. Verder onderschreven de jonge RU-wetenschappers van de Jonge Akademie in maart al de oproep dat er druk moest worden uitgeoefend op het ABP door universiteitsbestuurders. De RU liet toen weten samen met andere universiteiten een kritisch gesprek aan te gaan met het ABP.
Het is volgens Kraan hoog tijd dat Daniël Wigboldus als voorzitter van het CvB nog sterker optreedt in de kwestie: ‘We willen dat de universiteit tegen ABP zegt: we willen niet meer dat jullie geld stoppen in bedrijven die de leefbaarheid van de wereld in gevaar brengen.’ De actievoerders hopen dit over twee maanden te bezegelen wanneer de petitie aan het universiteitsbestuur wordt overhandigd.
Eerdere acties
Ook aan andere universiteiten werd eerder gepleit tegen de investeringen van het pensioenfonds. De Universiteit Maastricht (UM) riep het ABP zelfs op zich zo snel mogelijk los te koppelen van de fossiele brandstofsector. Fondsvoorzitter Menno Snel liet toen in reactie daarop weten dat wetenschappers van de UM mee mochten denken met een mogelijke vergroening en er gedaan wordt wat het fonds kan om te verduurzamen.