Home Artikelen Derk Wijkamp wint campusdichterverkiezing

Derk Wijkamp wint campusdichterverkiezing

door Sophia van Engelshoven

Gisteravond vond de campusdichterverkiezing plaats in Theaterzaal C. Derk Wijkamp ging er met de winst vandoor na uitvoerig overleg van de jury. Hij deed twee jaar geleden ook mee en won toen de publieksprijs. Dit jaar keerde hij terug en ging hij voor goud. ‘Ik wilde toch graag campusdichter worden.’

Op woensdagavond vond de jaarlijkse campusdichterverkiezing plaats, waarbij drie kandidaten streden om de titel campusdichter 2022-2023. Derk Wijkamp (21, Filosofie) won de verkiezing en is daarmee het nieuwe literaire gezicht van de Radboud Universiteit. Twee jaar geleden won hij de publieksprijs bij de verkiezing, maar kreeg hij de derde plek van de jury. ‘Ik vond dat ik nu beter was gaan schrijven, dus heb ik weer meegedaan’, vertelt Wijkamp. ‘Ik wilde toch graag campusdichter worden.’

De nieuwe campusdichter 

Wijkamp schreef voor het eerst poëzie tijdens het vierde jaar van zijn HAVO-opleiding. ‘Ik heb er verder nooit iets mee gedaan tot een jaar of twee geleden toen ik me aanmeldde voor de verkiezing’, vertelt hij. In de afgelopen jaren heeft hij veel geschreven en ervaring opgedaan bij optredens op een aantal festivals. Als campusdichter hoopt hij een podium te hebben waar hij zichzelf verder kan ontwikkelen. ‘Ik ben erg blij met deze kans om mezelf te verbeteren en daarnaast hoop ik de universiteit goed te kunnen representeren’, aldus de nieuwe campusdichter. 

Wijkamp droeg gisteravond drie gedichten voor die te relateren waren aan zijn tijd als student. Daarmee wist hij de jury uiteindelijk te overtuigen. Het was namelijk geen uitgemaakte zaak wie de verkiezing moest winnen. De juryleden zaten lang in overleg en hadden meer tijd nodig voor de keuze dan ze oorspronkelijk hadden gekregen. Vanwege de verbintenis die Wijkamp wist te maken in zijn gedichten met het studentenleven en de universiteit, viel de keuze op hem. ‘Het maken van die verbintenis is namelijk de functie van de campusdichter’, vertelde een jurylid tijdens de bekendmaking. 

Naast de titel campusdichter kreeg Wijkamp ook een speciaal gemaakte pen als prijs. Daar reageerde hij enthousiast op: ‘Hier ga ik komend jaar al mijn gedichten mee schrijven.’ Na de bekendmaking van de winnaar werd Wijkamp nog gevraagd of hij iets wilde voordragen. Hij stapte naar de microfoon en zei: ‘Ik heb mijn schriftje met gedichten hier niet.’ Vervolgens liep hij van het podium af en dat markeerde het eind van deze campusdichterverkiezing. 

Afscheid oud-campusdichter

Wijkamp neemt als nieuwe campusdichter het stokje over van zijn voorganger Sam Theunissen. Zij droeg gister haar laatste gedichten voor als campusdichter en begon met het gedicht dat zij aanleverde bij haar aanmelding van vorig jaar. Daarna volgde drie gedichten die zij in opdracht heeft geschreven om de kandidaten te laten zien wat voor opdrachten je krijgt als campusdichter. 

Theunissen kijkt tevreden terug op het afgelopen jaar: ‘Ik ben heel blij dat ik de kans heb gekregen om te oefenen met schrijven en voordragen.’ Theunissen had voordat ze campusdichter werd nog nooit voorgedragen en heeft nu ontdekt dat ze dat graag doet. Haar grootste leerpunt is strenger kijken naar haar eigen werk. ‘Eerst schreef ik zonder na te denken, maar nu ben ik veel kritischer.’

De oud-campusdichter is blij met haar opvolger. ‘Ik heb hem eerder zien voordragen met andere gedichten en ik vind het leuk om te merken dat hij veel schrijft’, zegt Theunissen. ‘Ik vind het ook tof om te zien hoe hij zijn belevingswereld kan verbinden met de campus, dat had ik zelf niet altijd in mijn gedichten’, vertelt ze. 

Haar jaar als campusdichter rondde ze af met een eindproject. Ze maakte samen met Jeroen Bakker, verantwoordelijk voor de opmaak van Op Ruwe Planken, en beeldend kunstenaar Merel Zonneveld, een glossy met een poëtische draai. Ze kreeg het eindproduct gisteravond voor het eerst te zien en vertelde dat ze erg trots was op het project. Hoewel dit haar eindproject is als campusdichter staan er nog een aantal evenementen op het programma waar ze gedichten zal voordragen. Zo staat ze in juli bij Dichter in de Prinsentuin in Groningen en op Het Valkhof Festival in Nijmegen.  

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen