Home Artikelen Eerste editie van Nijmeegse wintermarkt van start

Eerste editie van Nijmeegse wintermarkt van start

door Michelle Tang

Van vrijdag 16 tot en met maandag 26 december vindt de eerste editie van de Nijmeegse Wintermarkt op Plein 1944 plaats. Op de markt staan diverse kraampjes met snacks uit verschillende landen. Het doel van de markt is om mensen bij elkaar te brengen. 

De Wintermarkt is een onderdeel van de Nijmeegse winterweken die plaatsvinden van 17 december tot 8 januari. De markt ligt aan de belevingsroute die de bezoekers door de stad meeneemt langs verschillende lichtsculpturen en de andere activiteiten van de winterweken. De markt is door Stichting Ox, die evenementen organiseert met saamhorigheid als doel, en ACBN Evenementenbureau Nijmegen georganiseerd. Het doel van de markt is om lekkernijen van verschillende culturen te verkopen om zo mensen bij elkaar te brengen. De cultureel diverse kraampjes passen goed bij de kerstgedachte van broederschap en saamhorigheid volgens Tim van Os, mede-organisator van de markt. Elke stal op Plein 1944 omarmt een hapje van een land. ‘Het idee is dat we kleinschalig met een paar kraampjes beginnen en dat we over een paar jaar 25 landen kunnen vertegenwoordigen’, aldus Van Os. 

Saamhorigheid

Het doel van de markt is om mensen samen te brengen. ‘We hebben geprobeerd om verschillende culturen samen te brengen door middel van eten dat je normaal gesproken niet zo snel zou proberen’, stelt Van Os. Zo zal een Syrisch gezin zorgen voor de met dadel gevulde koekjes Maamoul en de Nijmeegse banketbakker Looijinga voor het Italiaanse kerstbrood Panettone. Ook kunnen bezoekers kennis maken met een soort wrap uit Somalië: Injera.

Opbrengsten

De meeste opbrengsten van de kraampjes gaan naar de standhouders die het eten zelf maken en de mensen die in de kraampjes staan. ‘De meeste standhouders hebben we gevonden door middel van vluchtelingen netwerken. Veel van deze mensen hebben het niet breed dus is het een mooie manier waarop ze geld bij kunnen verdienen’, verklaart Van Os. Van vijf kraampjes gaan de opbrengsten echter naar verschillende goede doelen zoals bijvoorbeeld Make-a-wish. Deze kraampjes zijn van het ROC waar onder andere kerstpakketten worden verkocht. Studenten van de evenementenopleiding hebben gekozen voor welke goede doelen er geld wordt ingezameld. ‘Deze studenten hebben ook zelf geld ingelegd zodat echt alle opbrengsten naar het goede doel gaan’, aldus Van Os. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen