Home Nieuws Eerste versoepelingen voor RU-studenten: afstudeerstages bètafaculteit hervat

Eerste versoepelingen voor RU-studenten: afstudeerstages bètafaculteit hervat

door Jochem Bodewes

Vanaf vandaag zijn er voor Radboud-studenten meer mogelijkheden tot activiteit op de campus. Afstudeerders aan de bètafaculteit kunnen weer verder met hun praktische stage, nadat die door de coronacrisis drie maanden werd onderbroken. De studenten hebben toestemming om hun experimentele werk in het lab weer te vervolgen.


Toen halverwege maart de universiteit plots werd gesloten, kwam het praktische deel van afstudeerstages van masterstudenten aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde & Informatica (FNWI) stil te liggen. Er mochten geen experimenten en ander labwerkzaamheden meer worden verricht in het Huygensgebouw. ‘Gelukkig hadden veel studenten al redelijk wat metingen gedaan’, legt Nicolo de Groot, faculteitshoofd van FNWI, uit. ‘Toen ze niet meer verder konden in het lab hebben ze thuis wel aan hun uitwerkingen en literatuuronderzoek kunnen werken.’ Veel studenten zijn inmiddels al een tijdje klaar met dit theoretische werk. ‘Om de afstudeerstages af te ronden is het weer nodig om het verder te gaan in het laboratorium’, aldus De Groot. Hierdoor kunnen studenten, na thuis op een dood punt te zijn beland, eindelijk afstuderen. De Groot: ‘Veel studenten hebben studievertraging opgelopen. Voor de een zijn het twee weken, voor de ander twee maanden.’ Binnenkort zullen naast de afstudeerstages ook bachelor- en eerstejaarsmasterstages aan de FNWI worden hervat.

Effectiviteit

Zo’n 120 studenten kunnen nu weer aan de slag. Dit wordt met de inachtneming van de coronaregels een logistiek complexe operatie. Om niet teveel mensen tegelijkertijd in het Huygensgebouw te laten zijn, mogen studenten twee dagen in de week op de universiteit zijn om hun labwerk te doen. De rest van de week kunnen ze dan thuis de analyses en verwerking verrichten. ‘Dit betekent dat als ze in het lab zijn, ze heel effectief te werk moeten gaan’, legt De Groot uit.

Naast het hervatten van de afstudeerstages kunnen er vanaf vandaag voor maximaal dertig personen tentamens op de campus worden afgenomen, mag er weer practicumonderwijs worden gegeven en mogen promoties weer plaatsvinden. Vanaf 1 juli volgen de volgende versoepelingen aan de universiteit, zoals het heropenen van de Universiteitsbibliotheek en gelegenheid om meer buiten te sporten. Voor alle activiteiten geldt dat bij het binnengaan van gebouwen studenten en medewerkers hun campuskaart moeten vertonen. Hierdoor blijft er een overzicht over de hoeveelheid mensen die er in één gebouw zijn.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen