Home Nieuws Free Future van start: vrijheid voor iedereen

Free Future van start: vrijheid voor iedereen

door Myrte Nowee

Zeven dagen de vrijheid vieren, dat is het doel van Free Future 2020 Nijmegen dat maandagochtend van start ging. Zo brandt de komende week 75 uur lang een kampvuur aan de Waal, zijn er verschillende lezingen over vrijheid en wordt het evenement afgesloten met een 75 uur durend festival.


Hoewel Nederland dit jaar 75 jaar vrijheid viert, gaat Free Future niet alleen over de Tweede Wereldoorlog. Het evenement richt zich ook op groepen mensen voor wie vrijheid vandaag de dag nog steeds niet vanzelfsprekend is, zoals homoseksuelen en transgenders. ‘Overdag kunnen zij vaak wel gewoon over straat, maar op sommige plekken kun je als homo na zonsondergang niet hand-in-hand lopen’, vertelt Ellis Moesker van Into the future aan de Gelderlander.

Veteranen en LHBTI’ers samen naar de overkant
De activiteiten bevatten dan ook een combinatie van ervaringen uit het verleden, zoals een escaperoom waarin je een Nijmeegse verzetsheld bent, en lezingen over het heden, zoals van transgender topmodel Loiza Lamers. In een speciale editie van de Sunset March lopen ook de veteranen die 75 jaar geleden voor de vrijheid in Nederland hebben gestreden, samen met LHBTI’ers over De Oversteek als een statement voor vrijheid voor iedereen.

Het eind van de meer educatieve week wordt afgesloten met het Into the Future-festival plaats waar de vrijheid vooral wordt gevierd. Daar zijn verschillende acts die in het thema staat van de vrijheid van meningsuiting, acceptatie, veiligheid, diversiteit en seksuele vrijheid. Into the future richt zich dus op vrijheid in de meest ruime zin van het woord. ‘Want’, zo stelt de organisatie, ‘of je nu homo, immigrant, rechts of links bent: vrijheid is vaak een even persoonlijk als vaag begrip.’

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen