Home Artikelen Gedichten bij de afhaalmaaltijd en nieuwe stadsdichter tijdens Nijmeegse Poëzieweek

Gedichten bij de afhaalmaaltijd en nieuwe stadsdichter tijdens Nijmeegse Poëzieweek

Vrijdagavond gaat de Nijmeegse Poëzieweek van start. Tot volgende week woensdag spelen zowel de oude als de nieuwe stadsdichter een grote rol. Ook zijn ondanks de lockdown gedichten te vinden in het stadscentrum. 


Normaal gesproken zou de week aanvangen met de beëdiging van de nieuwe stadsdichter, Heidi Koren, die de komende twee jaar het poëtische gezicht van Nijmegen is. ‘Die inauguratie halen we in op het moment dat we weer gezamenlijk het glas kunnen heffen’, vertelt Marjolein Hordijk, coördinator van de Poëzieweek namens de Stichting Literaire Activiteiten Nijmegen. Vrijdagavond staat wel de vertrekkende stadsdichter Wout Waanders centraal. Dan geeft hij op de site van boekhandel Dekkers v.d. Vegt een interview over zijn debuutbundel, die twee maanden geleden verscheen. Ondanks het gemis van de inauguratie speelt ook zijn opvolger Koren een rol tijdens deze week. Tijdens een van de zeven Gedichtennachten waarbij artiesten videovoordrachten mogen doen, treedt ze via een sociale media-livestream op.

Roti en rijm

Naast verdere online activiteiten als workshops en een boekpresentatie, is er ondanks de lockdown ook nog fysiek poëzievermaak. ‘We hebben wandelroutes gemaakt door het stadscentrum, die je langs posters van het werk van Nijmeegse dichters leiden’, legt Hordijk uit. Ook hebben de organisatoren poëzieservetten onder Nijmeegse horcea-ondernemers verspreid. ‘Als je roti hebt gehaald, kan er dus zomaar een gedicht in je tasje zitten’, aldus de coördinator.

Het thema van de week is ‘samen’. ‘Dat is de rode draad van deze week en komt onder andere terug in het afscheidsgedicht dat Wout Waanders heeft geschreven’, verklaart Hordijk. ‘Verder is het vooral een aanknopingspunt. Poëzie is immers een creatieve vorm: je moet mensen vooral niet vastleggen.’

Het hele programma van de Nijmeegse poëzieweek vind je hier.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen