Home NieuwsNederland Geen extra geld voor studenten na Prinsjesdag

Geen extra geld voor studenten na Prinsjesdag

door Jochem Bodewes

Vandaag presenteerde het kabinet zijn Miljoenennota. Er zullen het aankomende jaar geen extra investeringen worden gedaan in studenten en het hoger onderwijs. Het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) stelt teleurgesteld te zijn.   


Het komende jaar zal het kabinet wel extra geld uittrekken voor het hoger onderwijs, al moet dit niet als investering worden gezien. ‘Het vergrote budget is slechts een aanpassing naar het groeiende aantal studenten’,  stelt Dahran Çoban, voorzitter van ISO. ‘Daarnaast hadden we echt gehoopt dat de aanvullende beurs breder en hoger zou worden gemaakt.’ Uit onderzoek is gebleken dat studenten uit middeninkomens het hardst door het leenstelsel worden getroffen omdat zij geen recht hebben op de aanvullende beurs en hun ouders vaak ook niet kunnen compenseren. ‘Hier doet het kabinet simpelweg niks mee’, aldus Çoban.

Volgens het ISO liggen de oorzaken hiervoor deels bij de rekenmodellen. ‘Er zijn helemaal geen cijfers voor het kabinet over de afname van de koopkracht onder studenten’, vertelt Çoban. Daarnaast vindt het ISO dat geld voor het hoger onderwijs voortaan ook in de doorrekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) niet langer als uitgaven maar als investeringen moeten worden gezien.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen