Home Artikelen Gemeenteraad wil groter SSH&-aanbod mogelijk maken

Gemeenteraad wil groter SSH&-aanbod mogelijk maken

door Naomi Habashy

Gisteravond werd in de Nijmeegse gemeenteraad een motie van de PvdA aangenomen om het marktaandeel van de SSH& in studentenwoningen in Nijmegen te vergroten. Nu is het aandeel van de studentenhuisvester nog betrekkelijk laag. De gemeente ziet met name mogelijkheden voor uitbreidingen in Nijmegen-Zuid.


De motie werd aangenomen met een twee-derde meerderheid. Naast de PvdA stemden ook de fracties van GroenLinks, CDA, 50 plus, Stadspartij Nijmegen en SP voor het verhogen van het marktaandeel van SSH&. Dat ligt nu nog op 35%, maar zal aanzienlijk meer worden. ‘Studenten moeten goed, veilig en betaalbaar in Nijmegen kunnen wonen’, aldus Charlotte Brand, gemeenteraadslid voor de PvdA en indiener van de motie. ‘Bij SSH& zijn studenten er zeker van dat ze dat allemaal krijgen. We willen het aandeel van SSH& vergroten, zodat meer studenten goed worden gehuisvest en bovendien minder snel in de armen van huisjesmelkers worden gedreven.’ Zij hebben door het grote tekort op studentenwoningen een enorme machtspositie, waardoor ze hogere huurprijzen voor hun kamers kunnen vragen. Volgens studentenvakbond AKKU is dit een van de redenen dat de kamerhuur in Nijmegen nu gemiddeld 80 euro te hoog ligt.

Stad loopt vol

De gemeente ziet zich genoodzaakt om uit te wijken naar andere locaties dan waar de meeste studenten momenteel wonen. ‘We snappen dat studenten het liefst dichtbij de campus en het centrum willen wonen,’ zegt Brand. ‘Maar die delen van de stad lopen nu langzamerhand vol. In Hatert, Dukenburg en de Lindenholt is nog wel ruimte om te bouwen en panden, zoals leegstaande kantoren, te verbouwen.’

Door nieuwe studentenwoningen op andere plekken in de stad te realiseren hoopt de gemeente ook de druk van de particuliere woningmarkt af te halen. ‘Er is een enorm woningtekort voor heel veel groepen mensen in Nijmegen. Als we studenten kunnen voorzien van goede betaalbare wooneenheden in andere delen van de stad en ze minder afhankelijk maken van de particuliere woningmarkt, is dat goed voor de hele stad’, aldus Brand.

Uiterlijk begin 2021 zal het college van burgemeester en wethouders een rapport presenteren over de mogelijkheden voor SSH& en de precieze groei in het marktaandeel.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen