Home Artikelen Grootste e-sporttoernooi dat Dorans organiseert

Grootste e-sporttoernooi dat Dorans organiseert

Op 23 april organiseert de Nijmeegse e-sportvereniging Dorans de Dorans E-Sports Championships (DESC). Dit toernooi, gehouden in de grote sporthallen van het Radboud Sportcentum, is toegankelijk voor deelnemers uit het hele land. Ook toeschouwers zijn welkom.

Het toernooi begint om twaalf uur ‘s middags en eindigt negen uur ‘s avonds, vertelt Tomas Ritsema van Eck, voorzitter van Dorans. In deze tijd worden er drie verschillende games gespeeld: League of Legends, Rocket League en Super Smash Bros. Ultimate. Ook voor toeschouwers zijn er verschillende dingen te doen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld zelf games spelen met een VR-bril op en kunnen meekijken met de competitie op een groot scherm, voorzien van commentaar. De voorzitter vertelt enthousiast dat ze zo’n driehonderd tot vierhonderd deelnemers verwachten, met daarbij ook nog vijftig tot honderd toeschouwers.

Enorme e-sportopkomst

Het is de eerste keer dat Dorans zo’n groot evenement organiseert. ‘We hebben iedere twee weken een Super Smash Bros. Ultimate-toernooi, maar dat is een stuk kleiner’, vertelt Ritsema van Eck. Voor corona zijn er wel eerder wat grotere evenementen geweest, maar nooit van dit formaat. ‘Dit is ons grootste toernooi ooit en we spelen ook voor het eerst meer dan een spel’, zegt de voorzitter. ‘Het lijkt ons heel gaaf als dit iets is wat jaarlijks terugkomt, waar ook alle andere e-sportsverenigingen naartoe komen’, hoopt hij.

Er wordt gerekend op driehonderd tot vierhonderd deelnemers, maar op dit moment zijn er pas honderd aanmeldingen. ‘Studenten schrijven zich vaak pas laat in’, licht Ritsema van Eck toe. ‘Daarnaast kopen toeschouwers hun kaartjes meestal pas aan de deur.’ Mochten er uiteindelijk te veel inschrijvingen zijn, krijgen studenten voorrang op andere deelnemers.’

Verschillende games, verschillende prijzen

De deelnemers kunnen kiezen uit drie verschillende games. League of Legends is een strategisch spel voor teams van vijf. Ook Rocket League is een teamspel: hier bestaan de teams uit drie spelers die in auto’s met een raketmotor voetbal spelen. ‘Het zijn auto’s die door de lucht vliegen en tegen een bal aan rijden’, lacht de voorzitter. Ten slotte is er nog Super Smash Bros. Ultimate, een individueel spel waarbij de deelnemers elkaar van een platform af moeten slaan.

‘Vanwege de korte tijd en de grote hoeveelheid deelnemers zullen we met single elimination werken.’ Ritsema van Eck legt uit dat je meteen uit de competitie ligt, als je een spel hebt verloren. Uiteindelijk blijven er dan twee deelnemers of teams over die tegen elkaar strijden om de winst. Zij maken kans op een deel van de prijzenpot, die in totaal uit duizend euro bestaat. ‘Dit geld verzamelen we door middel van inschrijfkosten en sponsoring’, licht de voorzitter toe. Deze pot wordt verdeeld onder de top drie van de verschillende spellen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen