Home Nieuws Het tweede introfestival

Het tweede introfestival

door Redactie

Vorig jaar trapte de Radboud Universiteit (RU) het eerste introductiefestival af. Afgelopen zomer vond de tweede editie plaats net over de grens bij Goch. Hoe wordt er dit jaar op het festival teruggekeken?

Tekst: Julia Meilink

Evenementen
Dit jaar waren er net zoals vorig jaar tal van activiteiten voor de aanstaande studenten georganiseerd. Ondanks de vele mogelijkheden bleek het toch voor veel groepjes lastig om een plekje in de workshops te vinden en was het onduidelijk wanneer en óf ze mee konden doen aan de sporten. Dat laatste zou aan de sportverenigingen hebben kunnen liggen, die wellicht niet vaak genoeg introlopers hebben aangesproken maar kan ook aan het weer hebben gelegen, aangezien de zon de hele dag flink aanwezig was. 

Gelukkig braken er ‘s avonds koelere tijden aan met vrijdagavond hét grote evenement de cantus. Uiteraard is zo’n activiteit niet voor iedereen weggelegd, daarom waren er ook alternatieven. Het filmuur van Go Short bijvoorbeeld, waar een aantal studenten genietend konden uitrustten van de veelbewogen week. Activiteiten waar minder participatie voor nodig was, waren de muziekacts. Deze waren in vergelijking met vorig jaar minder goed: acts leken minder frequent aanwezig, hadden een matige kwaliteit en hadden (vooral ‘s avonds) een laag volume. Het dieptepunt was de zaterdag waar veel – met uitzondering van de Studenten Bigband Nijmegen (SBBN) – valsspelende bands speelden. ‘s Avonds was er geen sprake van verbetering toen het geluid niet alleen een laag volume had, maar ook uit balans was. De zanger van de band KlittenBand kwam namelijk amper boven zijn begeleiding uit.

Eten
Veel introductiegangers van vorig jaar kunnen zich nog herinneren hoe rampzalig lang de rijen bij de voedselkramen waren. Dit jaar kan over langdurig hongerige magen gelukkig niet meer worden gesproken: rijen voor het ‘gratis’ eten van de RU waren er niet of amper, en er waren maar sporadisch lange rijen bij de extra voedselstalletjes. De maaltijden die de studenten met hun gekregen munten konden afhalen waren ook dit jaar vrij simpel maar gezien de vele monden die de RU te voeden had valt hier eigenlijk niet over te klagen.
 

‘Dit jaar kan over langdurig hongerige magen gelukkig niet meer worden gesproken.’

De eerste avondmaaltijd was een nasi, die een stuk smakelijker had kunnen zijn door simpelweg een toevoeging van wat ketjap of sambal. De tweede maaltijd was een ietwat pittige pasta met sla, die behoorlijk wat smaak had. De extra voedselstalletjes waren niet alleen lekker, maar ook de prijs-kwaliteitverhouding was vaak prima in orde. Zo kreeg men bij de Griek een flinke portie gyros voor twee munten (€3,60) en ook voor vegetariërs waren ruimschoots voldoende keuzemogelijkheden. Zo was niet alleen het eten aangeleverd door de RU volledig vegetarisch, ook werd er rekening gehouden met andere dieetwensen van studenten. Daarnaast was er aan de voedselstalletjes een grote variëteit aan vegetarische gerechten te verkrijgen en stonden alle allergenen netjes aangegeven op de menukaarten.

Bier en dranken
Voor €1,80 (1 munt) konden studenten op het introductiefestival een biertje of wat fris krijgen. Ook hier valt te stellen dat er sprake was van een prima prijs-kwaliteitsverhouding. Het bier was niet te zuur en zal de beste middenweg voor de smaak van het grote aantal studenten zijn geweest. De frisdrank was niet te onderscheiden van die uit Nederland en werd in goede porties geschonken. Omwille van duurzaamheidsoverwegingen was het de bedoeling dat men bij het eerste drankje één munt bijlegde voor een beker. Als de beker werd geretourneerd, zou de consument de munt weer terugkrijgen. Alhoewel zulke deals altijd nadelig zijn voor de slordige student die zijn beker kwijt weet te raken, bleef het festivalterrein verrassend schoon.

‘Studenten hoefden niet langer op een matje op de grond in een slecht afgesloten tent te liggen.’

Slaap
Een grote vooruitgang ten opzichte van vorig jaar waren de slaapvoorzieningen: studenten hoefden niet langer op een matje op de grond in een slecht afgesloten tent te liggen. Dit jaar waren er voor alle studenten stapelbedden met matrassen geregeld die prima lagen. ‘s Nachts was het niet te koud of te warm, mits de student voorzien was van een goede slaapzak. Mocht je dan toch een slaapzak vergeten zijn? Voor een tientje kon je er een van de organisatie kopen. Mocht dat toch nog te duur zijn, dan kon je altijd opzoek naar een warme bedpartner. Een zekere mate van luidruchtigheid van dronken studenten en snurkende buren vielen ‘s nachts te verwachten. Verder hielden de uitgeputte studenten zich verrassend stil.

Al met al kan er gesproken worden van een prima festival, alhoewel er zeker nog losse verbeterpunten voor het volgende jaar te noemen zijn. Zo stonden er bij het in- en uittreden van het festivalterrein veel lange rijen waar studenten vaak langer dan een uur in brandende zon moesten wachten op vervoer naar huis. Water kwam pas op het laatste moment, terwijl studenten zelf een minimale hoeveelheid mee hadden genomen om te voorkomen dat het weggegooid geld zou zijn bij de strenge controle aan de deur. De minpunten wegen echter niet op tegen de vele verbeteringen die de RU al heeft gemaakt ten opzichte van vorig jaar. Het zal de RU dan ook zeker sieren nog goed te reflecteren op de tekortkomingen van het afgelopen festival en het aankomende volledig te perfectioneren.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen