Home Artikelen Het werk van Radboud Creative Collective bekroond met Studentenonderscheiding

Het werk van Radboud Creative Collective bekroond met Studentenonderscheiding

door Jip Meijers and Foto: Isa Emmen

Vandaag viert de Radboud Universiteit (RU) haar 98e verjaardag. Tijdens deze Dies Natalis wordt er onder andere de Radboud Studentenonderscheiding uitgereikt. Een van de twee winnaars dit jaar is het studentencollectief Radboud Creative Collective (RCC).

‘Dit collectief is ontstaan toen bleek dat er vanuit de universiteit veel creatieve opdrachten waren die maar moeilijk konden worden ingevuld’, vertelt Bo Polman, secretaris en medeoprichter van RCC. Anderhalf jaar geleden werd er daarom een plan bedacht. De secretaris vertelt: ‘Er loopt heel veel talent rond op de universiteit, waarom zouden we daar dan geen gebruik van maken?’ Via een sollicitatieprocedure werd dit talent samengebracht in een studentenpoule. ‘Dit zijn allerlei verschillende talenten, zoals illustratoren, schrijvers of webdesigners. Zij worden ingezet voor creatieve opdrachten binnen de universiteit’, legt Polman uit.

Radboud Studentenonderscheiding

Het werk van RCC is niet onopgemerkt gebleven. Vandaag, tijdens de 98e Diesviering, wordt het collectief beloond met de Radboud Studentenonderscheiding. ‘Er is een video opgenomen waarin we vertellen wat we als collectief doen’, vertelt Polman. Deze video wordt tijdens de viering getoond. Daarna mag het bestuur de prijs in ontvangst nemen. Blij zegt ze: ‘Wij zijn harstikke vereerd.’

Polman denk dat ze deze onderscheiding hebben gekregen omdat er nog geen creatief studentencollectief binnen de universiteit bestond. Toen algemeen bekend werd dat RCC de prijs zou ontvangen, is dit ook naar de studenten van het collectief gecommuniceerd. ‘Het winnen van deze prijs is immers ook dankzij hun inspanning en mooie werk’, vertelt de secretaris met gepaste trots.

Van hobby tot bijbaan

Het doel van RCC is tweeledig, vertelt Polman. ‘Met het oog op studenten is het doel om hen verder te helpen in hun creatieve en professionele ontwikkeling. Daarnaast is het voor de universiteit ook voordelig.’ De RU kan op deze manier namelijk snel aan creatief talent komen, dat ook toegankelijk en betaalbaar is. ‘Wanneer de universiteit gebruik maakt van onze poule, laat ze hiermee zien dat ze investeert in het talent van haar eigen studenten’, stelt ze.

De studenten binnen het collectief krijgen voor deze opdrachten betaald. Het is echter meer dan een bijbaan, stelt Polman: ‘We willen namelijk dat je jezelf ook op creatief vlak kunt ontwikkelen.’ Daarom biedt RCC ook verschillende workshops en begeleiding aan hun studenten aan, vertelt de secretaris. ‘Dat is zowel op creatief als op een persoonlijk en professioneel niveau.’

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen