Home Nieuws Hoogleraar op non-actief: ‘Ik doe alles om ieders vertrouwen te herwinnen.’

Hoogleraar op non-actief: ‘Ik doe alles om ieders vertrouwen te herwinnen.’

door Jochem Bodewes

Hoogleraar Paul Bakker, die tot juni de beoogde decaan van de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen (FTR) was, doet een half jaar afstand van de universiteit. Aanleiding hiervoor is de uitkomst van een onafhankelijk onderzoek naar de sociale veiligheid binnen de faculteit. In een brief aan zijn collega’s laat Bakker weten hun vertrouwen te willen herwinnen.


Nadat de hoogleraar filosofiegeschiedenis in juni afzag van zijn decanaat vanwege het ingestelde onderzoek, doet hij na overleg met het College van Bestuur (CvB) voor een halfjaar fysiek en digitaal afstand van de universiteit. De reden hiervoor is de uitslag van het onderzoek. Het CvB concludeerde hieruit dat er sprake is geweest van ‘ongepast handelen’. Wat dit ongepaste handelen precies inhoudt, is niet bekend. In een brief die hij naar de medewerkers aan de FTR stuurde en die in handen van ANS is, schrijft Bakker: ‘In het bijzonder aan de direct betrokkenen bied ik mijn verontschuldigingen aan voor mijn handelen, dat ongepast was’. 

Meerdere signalen

De hoogleraar laat via de brief weten dat hij tijdelijk afstand neemt ‘om de direct betrokkenen de nodige rust te gunnen en om zelf het gebeurde een plek te geven.’ Welke betrokkenen dit zijn is onbekend, al zijn er volgens de universiteit vanuit meerdere bronnen signalen afgegeven. Het is niet naar buiten gebracht op wat voor vorm van sociale onveiligheid deze signalen betrekking hebben. Bakker was niet de enige persoon over wie melding werd gemaakt, zo blijkt uit een universiteitsbericht: ‘Met enkele andere personen over wie het College van Bestuur ook signalen heeft ontvangen over ongepast handelen, zijn door de huidige decaan van de faculteit indringende gesprekken gevoerd.’

Vertrouwen herwinnen

In zijn brief stelt Bakker dat hij op een manier heeft gehandeld die het voor de universiteit, de faculteit en hemzelf onwenselijk maakt om de functie van decaan te vervullen. Hij is daarentegen wel van plan om terug te keren op de Radboud Universiteit. ‘Ik doe alles wat in mijn vermogen ligt om ieders vertrouwen te herwinnen en om in februari 2021 mijn werkzaamheden op onze faculteit te hervatten’, sluit de hoogleraar zijn brief af.

2 Reacties

PietjePuk 20 september 2020 - 19:40

Beste redactie van ANS, ik begrijp best dat het voor jullie als een hele prestatie moet hebben gevoeld om zo’n vreselijk vertrouwelijk stuk als de excuusbrief van Paul Bakker in handen te hebben gekregen. Zo’n prestatie dat jullie daar klakkeloos het hele verder waardeloze artikel op baseren. Het had echter van een sterker moreel kompas getuigd (om van journalistieke ambitie nog maar te zwijgen) als de inhoud van deze brief niet zomaar voor waar was aangenomen. Met enige kennis van deze zaak denk ik te mogen stellen dat de ware toedracht van deze “excuusbrief” enkel schone schijn is en de zoveelste meedogenloze zet van Paul Bakker om zijn eigenbelang te behartigen.

Antwoord
Outis 22 september 2020 - 15:57

Bijzonder om te lezen hoe Pietje Puk haar morele kompas ook enigszins van streek is. Met de suggestie van ‘enige kennis van de zaak’ een weinig constructieve bijdrage. Volgens mij is haar (Pietjes) reactie hier een meedogenloze zet om gelijkhebberij in een echoput.

Antwoord

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen