Home Nieuws InScience van start, RU levert draaitalent

InScience van start, RU levert draaitalent

door Naomi Habashy

Gisteren ging Inscience – International Science Film Festival Nijmegen (InScience) van start. Hoewel het geplande fysieke programma niet kan plaatsvinden vanwege corona, gaan sommige activiteiten nog steeds online door. Daarnaast zal op zaterdagavond het eerste InScience-feest worden gegeven waarbij vier DJ’s verbonden aan de Radboud Universiteit (RU) en het Radboudumc afwisselend op afstand zullen draaien.

Our future in the making, onder die slogan vindt dit jaar voor de zesde keer het InScience-festival in Nijmegen plaats. Door corona is een groot deel van het programma aangepast, met ingang van 4 november moesten bioscopen namelijk om 10 uur ’s avonds sluiten. ‘Het eerste plan was om in LUX de films te vertonen en verdiepende gesprekken, zogenoemde talks, te organiseren met creatieve denkers en wetenschappers, maar dat kan nu allemaal niet doorgaan’, laat marketingcoördinator Ariëla van de Linde weten. De films worden nu online beschikbaar gesteld en naar aanleiding van iedere film is er ook nog een opgenomen gesprek dat mensen kunnen bekijken. ‘De talks vinden nu plaats via een livestream op ons platform. De meeste van die debatten zullen ook weer over de film gaan die op die dag op het programma staat.’ Zo zal er vandaag de eerste Big Idea zijn, een online lezing zijn van de Amerikaanse hoogleraar Critical Race, Gender and Leadership Studies Philomena Essed, over alledaags racisme in 2020 en wordt er morgen gepraat over de relatie tussen mens en natuur.

Draaien op afstand

Ook het geplande feest ‘InScience by night’ zal via een livestream plaatsvinden. ‘In de zaal waar ook andere livestreams worden opgenomen, zal een DJ-booth worden neergezet, van waaruit gedraaid zal worden’, zegt Van de Linde. De DJ’s hebben allemaal een link met de organisatoren of partners van InScience, waar de RU er een van is. Thomas Dessing, coördinator studentinformatiesystemen aan de RU staat als tweede vermeld in de line-up. Hij zal zijn eigen techno-nummers gaan draaien. ‘Ik draai alleen maar eigen muziek, maar ik heb inmiddels zo’n honderd tracks. Saai zal het dus zeker niet worden.’ De DJ vindt het jammer dat het feest niet live kan doorgaan. ‘Op deze manier kan het publiek je geen feedback geven over wat je draait in de smaak valt. Je moet alle motivatie uit jezelf halen en je veel meer inleven in je muziek om te achterhalen of je goed bezig bent.’ Desondanks vindt Dessing het een goed initiatief om deze tijd wat mooier te maken. Naast Dessing zullen ook Wyboud Stijns, ondersteund practicummedewerker, Kim Bonger, docent Synthetic Organic Chemistry en hoogleraar Neurologie Bas Bloem op het feest als DJ optreden.

Het InScience-Festival duurt nog tot en met zondag 22 november

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen