Het afgelopen jaar kwam de Radboud Universiteit (RU) veelal negatief in het licht als het gaat om vrouwenemancipatie en grensoverschrijdend gedrag. Toch zijn er ook positieve geluiden: de RU heeft relatief veel vrouwelijke hoogleraren en binnenkort gaat er een pilot tegen menstruatie-armoede van start.
Het is 8 maart en dat betekent dat het Internationale Vrouwendag is. Op deze dag, die vanaf de jaren ‘60 uitgebreid gevierd wordt, wordt er stilgestaan bij de rechten die vrouwen de afgelopen jaren hebben verworven. Ondanks negatieve verhalen – zo publiceerde De Gelderlander in september 2023 een stuk over grensoverschrijdend gedrag van onder andere de rector en bleek twee weken geleden dat vrouwen aan de Management Faculteit systematisch geïntimideerd en gediscrimineerd worden- klinkt er op de RU ook een positief geluid.
Relatief goed
In de cijfers doet de Radboud het over de gehele academische ladder goed. Zo is met het aantreden van Jose Sanders als rector magnificus op 17 oktober 2023 hét gezicht van de universiteit een vrouw en zijn vier van de zeven decanen dat ook. Landelijk gezien heeft de RU daarnaast relatief veel vrouwelijke hoogleraren. Uit de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren blijkt dat dit aan de RU 31.5% is. Hoewel dit de ruimte biedt voor verbetering ligt het landelijk gemiddelde met 27.6% lager. De Technische Universiteit Delft bungelt met 18% vrouwelijke hoogleraren onderaan de ranglijst. Ook lager in de rangorde staat het er goed voor in de man-vrouwverhoudingen. Zo is 48.6% van de docenten, net als 50.1%% van de docenten een vrouw.
Niet alleen de nummers stemmen positief, er zijn ook volop initiatieven die de vrouw ten goede komen. Sanne Wallerbos (20, Geschiedenis) is lid van de USR namens Studentenvakbond AKKU en vertelt over een pilot met gratis menstruatieproducten. ‘Binnen nu en een paar weken wordt een pilot gestart met kastjes waarin gratis menstruatieproducten zitten voor mensen binnen de universitaire gemeenschap die deze zelf niet kunnen betalen.’ Daar voegt ze aan toe: ‘Menstrueren is geen keuze, het kost bakken met geld’. Hoewel ze positief is over het initiatief van de pilot ziet ze graag dat de Radboud de verspreiding van menstruatieproducten in de toekomst zal verbreden. ‘Ik hoop dat ze de meerwaarde ervan in gaan zien. Op andere universiteiten, bijvoorbeeld in Groningen, zijn de producten al voor iedereen beschikbaar.’