Home NieuwsNederland Invloed van thuis studeren: minder stress, meer eenzaamheid

Invloed van thuis studeren: minder stress, meer eenzaamheid

door Jochem Bodewes

Studenten ervaren minder stress dan voor de coronacrisis, volgens studentenpsycholoog Annemiek Godefrooy. Wel zijn ze een stuk eenzamer. ‘Voor de een lossen de problemen zich op, voor de ander stapelt het zich op.’


De coronacrisis heeft niet alleen invloed op de fysieke gezondheid van de mens, ook op de geestestoestand heeft het een impact. De druk gaat omlaag en de eenzaamheid neemt toe. Volgens studentenpsycholoog Annemiek Godefrooy aan de Radboud universiteit (RU) hebben de gevolgen van de coronacrisis op het studentenwelzijn twee gezichten. ‘Voor sommigen lossen de problemen zich op, en voor anderen stapelen ze zich op.’

Voor Godefrooys cliënten die overbelasting ervaarden en tegen een burn-out aanliepen, heeft de coronacrisis op mentaal vlak een positief effect. ‘Voor hen valt er wat druk weg, waardoor ze iets meer tijd hebben om op adem te komen.’ Zo gaan coschappen niet meer door, worden stages tijdelijk stopgezet, en zijn er minder of geen sociale activiteiten om aan deel te nemen. Aan de andere kant verslechtert de situatie juist voor de studenten met piekergedachtes en depressieve klachten. ‘Zij zitten sociaal geïsoleerd thuis. Daardoor is het moeilijker om met mensen af te spreken en buiten te bewegen, dingen die juist helend werken’, legt Godefrooy uit.


Online hulp

Nu fysieke sessies door het coronavirus geen doorgang meer kunnen vinden, worden de studenten op andere manieren geholpen. Hoewel fysieke sessies als aangenamer en beter helpend worden ervaren, stappen de cliënten volgens Godefrooy ook online graag naar de studentenpsycholoog. ‘Er wordt goed gebruik van gemaakt. De agenda zit best vol.’ De studentenpsychologen praten nu met hen via telefoon of via een privacy bestendig videoverbindingsprogramma. Ook wordt er doorverwezen naar een online hulpprogramma. Godefrooy: ‘De studenten krijgen naast onze diensten een E-health programma aangeboden waarmee ze zelf aan de slag kunnen.’ Zo worden studenten, ondanks alle complicaties, toch geholpen met hun mentale welzijn.


Kamp jij ook met psychische klachten? Vanaf 6 april is het weer mogelijk je in te schrijven voor een intakegesprek bij de studentenpsycholoog.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen