Home Nieuws Kritiek op omstreden studiepillen

Kritiek op omstreden studiepillen

door Redactie

Op de Universiteit van Amsterdam (UvA) is besloten de concentratiepillen Braincaps Boost uit het assortiment te halen. Dit na klachten van studenten en medewerkers over de werking van het product. Deze zou niet zijn als beloofd. 

Studiepillen
In de schappen van de Spar University op de Radboud Universiteit (RU) is een soortgelijke pil te vinden. De Study Buddy, vergelijkbaar met Ritalin, belooft een verhoogde concentratie en een verbeterd geheugen. Deze effecten zouden al binnen 30 tot 60 minuten te merken moeten zijn. De reacties op de studiepillen zijn wisselend. Sommige studenten zweren bij het wondermiddel, terwijl anderen de verbeterde concentratie in twijfel trekken.

Verantwoordelijkheid universiteit
Arjan Nuijten, promovendus aan de UvA op het gebied van drugsbeleid, liet zijn twijfels over de studiepillen merken door middel van een tweet. Volgens Nuijten ligt er een grote verantwoordelijkheid bij de universiteit. De middelen zijn buiten de universiteit al erg makkelijk verkrijgbaar. ‘Een universiteit zou wat mij betreft niet nog meer prestatiebevorderende middelen moeten aanbieden.’ Martijn Gerritsen, woordvoerder van de RU, stelt dat niet alle verantwoordelijkheid bij de universiteit ligt. ‘Spar University is in beginsel zelf verantwoordelijk voor wat zij verkopen.’ Volgens Gerritsen zijn er nog geen klachten gekomen over de studiepillen van Study Buddy. Hij waarschuwt wel dat het belangrijk is voor de consument om kritisch te zijn bij het gebruik van de pillen.

Ingrediënten
Het concept van Braincaps Boost en Study Buddy komt overeen. Toch zijn er ook verschillen te bespeuren volgens Wimme Klaver, oprichter van Study Buddy. Beide producten bevatten natuurlijke stoffen, maar het voornaamste verschil heeft te maken met het cafeïnegehalte. ‘Braincaps Boost bevat wel 120 milligram per capsule. Study Buddy zit een stuk lager met 50 milligram per capsule.’ Klaver verwacht dan ook niet dat het verwijderen van de Braincaps Boost iets verandert aan de verkoop van Study Buddy. ‘De reactie van de UvA is naar mijn mening wat overdreven’. Volgens Klaver is er te snel opgetreden door de studiepillen uit het assortiment te halen. ‘Daarom raad ik de UvA  aan om vervolgonderzoek te doen.’

Er is nog geen onderzoek gedaan door Spar University naar de overeenkomsten in ingrediënten tussen Braincaps Boost en Study Buddy. ‘Mocht het wel om dezelfde ingrediënten gaan, dan wordt het bij ons ook uit het assortiment gehaald. Dat wordt dan meteen opgepakt’, aldus een woordvoerder van Spar University.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen