Home Nieuws Lage stagevergoeding voor Nijmeegse studenten

Lage stagevergoeding voor Nijmeegse studenten

door Redactie

De stagevergoeding voor Nijmeegse studenten is een van de laagste van Nederland. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 2000 HBO- en WO-studenten door stagebemiddelaar StudentenBureau. Ook geeft volgens het onderzoek het meerendeel van de stagiairs aan stressklachten te ontwikkelen op de stage.

In Nijmegen is de gemiddelde stagevergoeding 283 euro, tegenover het landelijk gemiddelde van 327 euro. Van de 36 onderzochte studentensteden staat Nijmegen hiermee op de 31e plaats. Woordvoerder Maartje Oomen noemt een krapte in de stagemarkt in Nijmegen als mogelijke verklaring, ‘Het kan zijn dat er in Nijmegen te veel studenten zijn voor het aantal stages. Dan zorgt marktwerking ervoor dat de stagevergoedingen omlaag gaan.’ Ook is volgens Oomen het soort studie van belang bij de hoogte van de vergoeding. ‘ICT-stagairs krijgen bijvoorbeeld de hoogste vergoeding van alle studierichtingen. Als Nijmegen relatief weinig van zulke opleidingen heeft, kan dit het gemiddelde omlaag brengen.’

Naast de stagevergoeding vroegen de onderzoekers aan studenten hoe zij hun stage ervaren. Zes op de tien WO-studenten geeft aan tijdens de stageperiode een of meerdere stressklachten te ontwikkelen, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen en onzekerheid. Ook zijn deze stressklachten bij meer van de helft van de studenten toegenomen in de stageperiode in vergelijking met de periode waarin ze studeerden.

Luca de Rijck van Integrand Nijmegen herkent deze problemen niet bij de eigen stagiairs. ‘Wij vragen altijd op drie momenten feedback aan onze studenten, maar horen daarbij zelden iets over stress. De meeste klachten komen juist over te makkelijke stages, waarbij studenten bijvoorbeeld als koffiejuffrouw worden ingezet.’ Wel geeft de Rijck aan dat het omschakelen van studie naar stage voor de meeste studenten vermoeiend is.

Uit het onderzoek komt gelukkig ook nog goed nieuws. De stagevergoeding is het afgelopen jaar gemiddeld met 24 euro gestegen en het aandeel studenten dat geen stagevergoeding krijgt is sterk gedaald. Ook krijgt de helft van de stagiairs na afloop van hun stage een baanaanbod van de stageverlener.

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen