Home Artikelen Letterenfaculteit: vermijden proctoring weegt op tegen risico fysieke tentamens

Letterenfaculteit: vermijden proctoring weegt op tegen risico fysieke tentamens

door Jochem Bodewes

De Faculteit der Letteren (FdL) vermijdt het gebruik van proctoring, ook al kan dit ertoe leiden dat studenten met klachten alsnog bij fysieke tentamens verschijnen. De onderwijsdirecteur stelt dat de faculteit in het verantwoordelijksheidsgevoel van studenten vertrouwt en ondanks een incident blijft vasthouden aan het beleid.  


Twee weken geleden verscheen een mogelijk besmettelijke student bij het fysieke eerstejaarstentamen Moedertaalverwerving. Er was geen online alternatief beschikbaar waardoor afwezige studenten het tentamen drie maanden moesten uitstellen en zich dan weer opnieuw zouden moeten voorbereiden. De omstreden surveillancesoftware Proctorio zou een oplossing bieden en een fraudevrij thuistentamen mogelijk maken, maar daar doet de FdL – als enige faculteit aan de Radboud Universiteit –niet aan. Ondanks het risico dat studenten met coronaklachten in één tentamenruimte met hun medestudenten zitten, houdt de Letterenfaculteit hieraan vast, zo vertelt onderwijsdirecteur Edwin van Meerkerk. ‘Het tentamen Moedertaalverwerving was de eerste keer dat een besmettelijke student bij een tentamen aanwezig was. Tot nu toe is het heel goed gegaan en maken studenten die klachten hebben de juiste afweging door thuis te blijven.’ Ook stelt hij geen klachten vanuit studenten te hebben ontvangen over het gebrek aan een online alternatief.  

Kennistest

Dit gemis aan een online alternatief komt voort uit toetsing op kennisreproductie. Zonder proctoring zijn dit type tentamens, wanneer ze vanuit thuis worden gemaakt, namelijk erg gevoelig voor fraude. Studenten kunnen daar immers ongezien hun boek openslaan om antwoorden op te zoeken. ‘We kijken daarom altijd of het tentamen in een fraudevrij online alternatief kan worden omgezet’, aldus Van Meerkerk. ‘Maar bij tentamens waarbij het puur en alleen om kennisreproductie draait, moet het wel een gewoon kennistentamen zijn.’

Geen proctoring

Inzet van proctoring zou wel een fraudevrij online kennistentamen mogelijk maken. De Letterenfaculteit besloot in het vorige studiejaar dit niet te doen, ondanks toestemming van het universiteitsbestuur. ‘Wij hebben daarvoor gekozen naar aanleiding van geluiden binnen de studentenmedezeggenschap en aan andere universiteiten’, licht Van Meerkerk toe. Er is nog steeds veel weerstand tegen de omstreden software, die volgens velen een inbreuk doet op de privacy van studenten. Studentenpartij AKKUraatd verzamelde bijna 2500 handtekeningen tegen proctoring en de Universitaire Studentenraad stemde, tevergeefs, unaniem tegen.

Rectificatie 29-01-2020: In een eerdere versie van dit artikel werd gesteld dat de petitie van AKKUraatd meer dan 3000 keer werd ondertekend. Dit bleek niet te kloppen: de petitie is tot dusver bijna 2500 keer ondertekend.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen