Home Artikelen Liveblog: noodbevel in het centrum van Nijmegen

Liveblog: noodbevel in het centrum van Nijmegen

door Naomi Habashy

Dinsdagochtend 26 januari. De verwachte rellen vanaf Plein 1944 zijn volledig uitgebleven. Het noodbevel dat burgemeester Bruls maandagmiddag uitvaardigde, lijkt ervoor te hebben gezorgd dat de relschoppers niet durfden te komen of uit het centrum werden geweerd door de politie. Hieronder lees je hoe de avond in de stad verliep.

De rellen die zondag in andere steden hebben plaatsgevonden, waaien naar verwachting ook over naar Nijmegen. Op sociale media werd eerder vandaag opgeroepen tot plunderen en vernielen op Plein 1944. Er geldt inmiddels een noodbevel, waardoor niemand die er niet hoeft te zijn, het centrum in mag. De relschoppers mogen dus niet in het centrum komen. Er is tevens extra politie op de been om het noodbevel te handhaven. In dit liveblog geven we je de laatste updates.

21:00

De avondklok is ingegaan en er is niemand meer op straat. Einde liveblog.

20.30

Het plein wordt door de politie vrij van mensen gemaakt. Jongens op scooters komen voorbij, maar worden eveneens door de politie verzocht het plein te verlaten. De straten zijn leeg, passanten worden gevraagd om naar huis te gaan. Er staat nog één politiebusje. Handhaving stuurt de laatste paar groepjes net voor de avondklok weg.

De sfeer is ontspannen, ook onder politieagenten. ‘De stad uit, nu!’ roepen ze grappend tegen elkaar.

20:00

Burgemeester Bruls houdt hoogstpersoonlijk toezicht: ‘Ik ben hier in eerste plaats om te zien hoe het gaat, maar ook voor de politiemensen. Die hebben wederom moeten uitrukken om bepaalde maatregelen te handhaven. Ik vind het een verdrietige avond en ik hoop dat het eenmalig is. De stad is wel nog steeds van ons, niet van het tuig.’

Er zijn kleine groepjes mensen die zich aan de rand van het plein begeven. Ook staan er journalisten midden op het plein te filmen. Dat is opmerkelijk, gezien journalisten gisteren nog zijn bedreigd en aangevallen. Vandaag laten ze zien dat dat hen niet afschrikt.

Langzamerhand wordt de stemming iets grimmiger: een paar mensen roepen ‘dic-ta-tuur! Dic-ta-tuur! Dic-ta-tuur!’

Een kapper die in de deuropening van zijn zaak staat, is onverschrokken: ‘Ik ben niet bang. Als ik wil, kan ik dertig man optrommelen. De politie houdt het ook rustig, dat komt helemaal goed vannacht.’

19:45

Op plein 1944 is het aanmerkelijk drukker dan anders tijdens de lockdown. Hier en daar lopen groepjes jongeren rond, evenals de politie. Burgemeester Bruls loopt zelf ook door de stad. Ondanks het noodbevel zijn ondernemers die een zaak in de stad hebben op hun hoede. Een student die bij een winkel in het centrum werkt zegt het volgende: ‘M’n baas heeft me vandaag gevraagd of ik in de winkel wil zijn om de boel in de gaten houden.’ De winkel waar hij werkt is gesloten, net als alle andere supermarkten.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen