Home Nieuws [Update] Studenten vinden Engels van docenten belabberd

[Update] Studenten vinden Engels van docenten belabberd

door Redactie

De meeste studenten vinden het Engels van hun docenten niet goed genoeg. Om deze open deur in te trappen, had de Landelijke Studenten Vakond (LSVb) een onderzoek op hogescholen en universiteiten nodig. 

Van de 269 ondervraagde studenten ervaart 57 procent de Engelstalige vaardigheden van hun docenten als belabberd. Ze vinden dat ze hierdoor niet genoeg meekrijgen van de inhoud van de colleges. Steeds meer opleidingen worden in het Engels aangeboden, vooral universitaire masters. Volgens LSVb-voorzitter Stefan Wirken schuilt hierin een groot gevaar: ‘Het aantal Engelstalige opleidingen groeit, maar het niveau Engels van docenten groeit niet mee.’ 

Minister Bussemaker gaf in het verleden steeds aan dat het aanbieden van Engelstalige opleidingen niet ten koste mag gaan van de kwaliteit van het onderwijs. De LVSb pleit er niet voor niets voor dat instellingen niet zomaar hun Nederlandstalige studies moeten vervangen. Wirken stelt: ‘Deze keuze moet gebaseerd zijn op de toegevoegde waarde voor het onderwijs, niet op prestige of extra inkomsten.’

Morgen om 10.00 uur vindt er in de Tweede Kamer een hoorzitting plaats over Engels in het hoger onderwijs. Namens de LSVb zal Stefan Wirken hier spreken en de onderzoeksresultaten verder toelichten.

Update: woensdag 9 december, 16.25 uur
Bij het onderzoek van het LSVb zijn een hoop vraagtekens te zetten. Bij bijna een kwart van de ondervraagden is geen enkel van de studie-onderdelen in het Engels. 205 relevante studenten blijven over. Op deze kleine steekproef baseert de LSVb de conclusie dat de gehele studentenpopulatie ontevreden is over het Engels van de docenten. Een andere kanttekening die gemaakt kan worden, is of de steekproef representatief genoeg is. De LSVb maakte voor het onderzoek namelijk gebruik van een testpanel dat het zelf samenstelde. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen