Home Artikelen Medezeggenschap presenteert urgente adviezen werkdrukverlaging

Medezeggenschap presenteert urgente adviezen werkdrukverlaging

door Jochem Bodewes

De medezeggenschapsraden aan de Radboud Universiteit (RU) hebben onlangs concrete voorstellen gedaan om de werkdruk van universitair personeel op korte termijn te verlagen, zo bleek na navraag van ANS. Het wachten is op een reactie van het universiteitsbestuur.


De medezeggenschapsraad van het personeel aan de RU, de Ondernemingsraad (OR), presenteerde medio februari samen met de Universitaire Studentenraad (USR) concrete adviezen aan het college van bestuur (CvB) om het personeel minder te belasten. ‘We hebben gekeken wat er à la minute kan worden gedaan om de werkdruk te verlagen’, vertelt Daan Willems, voorzitter van de USR. ‘We zeggen: kies bezigheden uit die het personeel op dit moment gewoon even kan laten vallen’, stelt Ezra Delahaije, voorzitter van de OR. Het resultaat: een brief bestaande uit elf adviespunten, waarin de nadruk inderdaad wordt gelegd op prioriteren. Nieuwe projecten en initiatieven kunnen bijvoorbeeld tijdelijk beter wijken zodat het huidige onderwijs en onderzoek plaats kunnen blijven vinden. Andere punten zijn dat onderwijsevaluaties voor docenten tijdelijk moeten worden opgeschort en er moet worden overwogen om de introductie- en voorlichtingsactiviteiten te beperken. Zodoende blijft de tijdsinvestering die docenten daarvoor moeten doen beperkt.

Noodzaak

De noodzaak tot ingrijpen is hoog volgens de medezeggenschappers. De hoge werkdruk onder universitair personeel nam in de coronacrisis een extra toevlucht. In een extra personeelenquete die in oktober 2020 werd gepresenteerd, blijkt 65% van het wetenschappelijk personeel structureel overwerkt. In de brief waarin de adviezen worden gepresenteerd spreken Willems en Delahaije als ondergetekenden dan ook over een onhoudbare werkdrukproblematiek. Eind januari luidden ze hier gezamenlijk nog de noodklok voor in de Gezamenlijke Vergadering (GV) met het CvB. Daarop werd nog geen concrete actie ondernomen, al gaf het bestuur wel aan de problemen te erkennen.

Die zijn immers onmiskenbaar: ‘Ik hoor steeds vaker verhalen van medewerkers die een burn-out oplopen’, vertelt Delahaije. ‘Daarnaast kunnen mensen die wel functioneren onder de continue piekbelasting ook ziek worden als die druk wegvalt.’ Een ingreep is niet alleen belangrijk voor de gesteldheid van werknemers zelf maar ook voor studenten, zo stellen de voorzitters. Willems: ‘Het is momenteel zo ernstig dat het onderwijs in gedrang kan komen.’ Delahaije sluit zich hierbij aan: ‘Ik sluit niet uit dat er volgend jaar onderwijs niet door kan gaan omdat er te weinig docenten zijn die nog gezond zijn en kunnen functioneren.’ 

Wachten op universiteitsbestuur

De brief met de elf voorstellen ligt sinds medio februari bij het college van bestuur. ‘Ze hebben de brief ter harte genomen’, vertelt Willems. ‘We merken in ieder geval dat de boodschap is overgekomen.’ Delahaije bevestigt dat het universiteitsbestuur er inderdaad mee bezig is en er al wel gesprekken zijn gevoerd. De formele reactie laat nog op zich wachten. Op 22 maart komen de medezeggenschapsraden weer bijeen met het universiteitsbestuur bij de GV: naar verwachting komt er dan een reactie.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen