Vorige maand gaf de overheid aan dat studenten alleen buiten de spits van en naar de universiteit konden reizen. Zo zou de druk op het OV worden beperkt. Na overleg met de betrokken partijen krijgt de Radboud Universiteit (RU) echter de mogelijkheid om onderwijsactiviteit over de hele dag te spreiden.
Vorige maand kondigde het kabinet aan dat praktijkonderwijs en tentamineringen vanaf 15 juni weer op universiteitscampussen plaats konden vinden. Er werden echter wel wat beperkingen opgelegd. ‘Om drukte in het openbaar vervoer te voorkomen, werd eerder geopperd dat onderwijsactiviteiten alleen tussen 11 en 15 uur en na 20 uur mochten beginnen en eindigen’, vertelt Martijn Gerritsen, woordvoerder van de RU. ‘Hierdoor was de ruimte voor toetsen op de campus beperkt.’ Wel was er de mogelijkheid om op lokaal niveau in gesprek te gaan over het afwijken van de vastgestelde tijden, mits dit op verantwoorde wijze gebeurde. ‘In overleg met andere onderwijsinstellingen, de NS, Arriva en de lokale overheid zijn we tot afspraken gekomen waardoor het tijdslot tot 1 augustus niet meer gehanteerd hoeft te worden’, vertelt Gerritsen. ‘Hierdoor hebben we meer ruimte gekregen.’ De RU blijft tentamens echter zoveel mogelijk buiten de spits plannen: alleen tentamens voor kleine groepen vinden ‘s ochtends en aan het eind van de middag plaats.
De toegenomen reisvrijheid sluit aan bij de wens van de universiteit om studenten geleidelijk aan weer naar de campus te laten komen. ‘Waar ruimte is om weer fysiek onderwijs te geven, proberen we die te pakken‘, concludeert Gerritsen. ‘We hopen dat het volgende collegejaar door te zetten, maar we moeten er rekening mee houden dat het ook dan beperkt blijft.’