Home NieuwsNederland Aantal inschrijvingen universiteiten gestegen

Aantal inschrijvingen universiteiten gestegen

door Redactie

Het totaal aantal inschrijvingen aan universitaire opleidingen is in 2015 met 1 à 2 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dit blijkt uit de voorlopige inschrijfcijfers van de Nederlandse universiteiten. 

Meer inschrijvingen
Volgens de voorlopige inschrijfcijfers zijn 257.000 studenten dit jaar op een universitaire opleiding ingeschreven. Dat het aantal inschrijvingen is gestegen, is onverwacht. Het Ministerie van Onderwijs schatte dat er in plaats van 1 à 2 procent meer, 2,3 procent minder studenten zich dit jaar zouden inschrijven. Op basis van de eerste schatting is een deel van de onderwijsbegroting samengesteld. De vereniging van universiteiten (VSNU) waarschuwt dat er financieringsproblemen kunnen ontstaan, omdat nu blijkt dat het aantal inschrijvingen is gestegen in plaats van gedaald. De bijstelling van de begroting vindt immers, zonder terugwerkende kracht, pas volgend jaar plaats.

De voorlopige cijfers tonen daarnaast dat het aantal inschrijvingen van eerstejaars min of meer gelijk is gebleven. Daarnaast groeien de opleidingen van de sectoren Techniek en Natuur behoorlijk hard, met respectievelijk 11 en 9 procent. Ook bij de brede bacheloropleidingen is een groei zichtbaar van 10 procent. De sectoren Taal & Cultuur, Gezondheid en Gedrag en Maatschappij dalen allemaal met ongeveer 5 procent. Het aantal studenten Economie en Rechten blijft ongeveer gelijk.  

Radboud Universiteit
Ook op de Radboud Universiteit is het aantal studenten in 2015 gestegen. Dit jaar hebben 19.904 studenten zich op de RU ingeschreven: een recordaantal. Eveneens bleek al dat ook op de RU de Letterenstudies een forse daling van het aantal eerstejaars waarnamen.

Hoger beroepsonderwijs
Opmerkelijk is dat het hbo wel te maken had met een forse daling (6,6 procent) van het aantal inschrijvingen. Het LSVb weet dit toen nog aan de invoering van het leenstelsel.     

In het voorjaar zullen de definitieve cijfers worden gepubliceerd. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen