Home NieuwsNederland Aantal universitaire studenten groter dan ooit

Aantal universitaire studenten groter dan ooit

door Redactie

Dit jaar studeren er 264838 studenten aan Nederlandse universiteiten, meldt de Vereniging van Universiteiten (VSNU) op basis van gegevens van DUO. Nog nooit volgden zoveel studenten een opleiding aan de onderwijsinstellingen. Het totale aantal studenten is 2,6 procent hoger dan vorig jaar, met een groei van 15,8 procent in het aantal internationale studenten.

De instroom van nieuwe universitaire studenten is alleen bij de sector Taal&Cultuur licht gedaald (2,5 procent), tegenover sectoren als landbouw en techniek, waar de instroom respectievelijk 39,1 procent en 24,3 procent hoger is dan afgelopen collegejaar. De sterkste groei vond plaats bij de instroom van internationale studenten, die maar liefst 27,3 procent hoger is dan vorig jaar. Hoewel de universiteiten blij zijn met de groei, zullen ze tijdelijk hogere kosten moeten dragen. Het verschil met de verwachte groei van studenten van 0,1 procent zal pas later door de overheid worden bekostigd.

In het eerste jaar na het afschaffen van de basisbeurs daalde de instroom sterk. Tegenstanders van het afschaffen van de studentenfinanciering zagen daarin hun gelijk. Volgens hen zou het leenstelsel nieuwe studenten afschrikken. Minister Bussemaker had een tijdelijke daling voorspeld als gevolg van het leenstelsel. Ze spreekt nu van een herstel dat ‘eerder en sterker dan verwacht’ is. Inmiddels is het aantal eerstejaarsstudenten in het hoger onderwijs weer ongeveer even hoog als in 2012. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen