Afgelopen donderdag is het voorstel van D66 om de reeds afgeloste studieschuld niet meer mee te nemen bij hypotheekaanvragen aangenomen in de Tweede Kamer. Dit voorstel van kamerlid Wouter Koolmees zal het makkelijker maken voor afgestudeerden om een hypotheek te krijgen.
Het voorstel werd ingediend omdat D66 het oneerlijk vond dat de hoogte van de oorspronkelijke studieschuld meetelde bij de beoordeling van een hypotheekaanvraag, ook wanneer een groot deel van studieschuld al afgelost was. “Als iemand een studieschuld van 30.000 euro had, maar al 20.000 euro heeft afgelost, wordt er alsnog 30.000 euro schuld meegerekend bij de bepaling van de hoogte van de hypotheek. Terwijl diegene dus nog maar 10.000 euro moet aflossen.” zegt Koolmees.
Nu zal het maximaal te lenen bedrag voor een hypotheek alleen gebaseerd worden op de actuele schuld. Afgestudeerden die hun schuld aflossen worden dan dus beloond doordat ze meer ruimte krijgen om een huis te kopen.
Eerder deze maand werden er al overlegd tussen de Nederlandse banken en het ministerie van Onderwijs. Zij hebben afgesproken om de wegingsfactor van studieschuld bij hypotheekaanvragen te verlagen met betrekking tot het nieuwe leenstelsel. Deze wegingsfactor wordt van 0,75 procent naar 0,45 procent verlaagd.