Home NieuwsNederland Alle academische opleidingen moeten voortaan ‘nuttig’ zijn

Alle academische opleidingen moeten voortaan ‘nuttig’ zijn

door Redactie

Naast nieuwe opleidingen, moeten ook bestaande opleidingen voortaan gaan aantonen dat ze aansluiten op de arbeidsmarkt en de maatschappij. Een motie van de VVD en ‘onderwijs’-partij D66 die dit bepaalt is vandaag in de Tweede Kamer aangenomen.

Niets nut
Vorige week donderdag liet Bussemaker nog weten het nut hier niet van in te zien en wees ze op de bureaucratisch rompslomp die hier bij zou komen kijken. Ze heeft zich echter bedacht. De Commissie doelmatigheid hoger onderwijs (CDHO) zal opleidingen eens in de zoveel jaar hierop toetsen. Het idee van dit voorstel komt van de VVD en studentenorganisatie ISO. De aangenomen motie is een afgezwakte versie van het voorstel van Kamerlid Pieter Duisenberg van de VVD. Kleine opleidingen die dreigen te verdwijnen, moeten de toets vanwege hun maatschappelijk waarde wel kunnen overleven. 

Zuur plasje
Zelfontplooiing, het zoeken naar de waarheid en kritisch leren nadenken is allemaal leuk en aardig, maar die tijd hebben de Kamerleden na hun eigen decennialange studie achter zich gelaten. Nu moet academisch onderwijs volgens hen maar eens resultaten gaan leveren voor de maatschappij en de arbeidsmarkt. Het is niet alsof er door studenten landelijk kritiek is geleverd op de toenemende nadruk op rendement in het academische onderwijs.   

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen