Home NieuwsNederland Alleen beste Nederlandse opleidingen naar het buitenland

Alleen beste Nederlandse opleidingen naar het buitenland

door Redactie

Alleen de beste Nederlandse onderwijsinstellingen zouden een opleiding in het buitenland mogen aanbieden, vindt minister van Onderwijs Jet Bussemaker. 

Wanneer Nederlandse universiteiten en hogescholen volledige erkende opleidingen over de grens aanbieden, moet de kwaliteit van de instelling ‘boven iedere twijfel verheven zijn’. Dit schrijft Bussemaker voor in een brief aan de Tweede Kamer. Haar uitgangspunt is dat de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland altijd zo goed mogelijk moet zijn; transnationaal onderwijs is volgens haar hier een onmisbaar onderdeel van. 

Ze stelt een kwaliteitstoets voor, zodat volgens haar kan worden voorkomen dat ‘publieke instellingen in het buitenland onnodig met elkaar concurreren en dat transnationaal onderwijs wordt ingezet vanuit overwegend of puur commerciële overwegingen’. Een ander voordeel zou zijn dat het kabinet beter toezicht heeft op mogelijke kinderziektes bij nieuwe Nederlandse opleidingen in het buitenland. Hoe deze toets er uiteindelijk concreet uit komt te zien, is nog niet bekend. Het kabinet wil in ieder geval dat de toets ‘zo licht mogelijk’ is en in de komende jaren verplicht zal zijn voor de onderwijsinstellingen. 

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen