Home NieuwsNederland Alumni verzwijgen studieschuld voor hogere hypotheek

Alumni verzwijgen studieschuld voor hogere hypotheek

door Redactie

Mensen die zijn afgestudeerd met een studieschuld, verzwijgen deze regelmatig om een betere hypotheek te krijgen. Dat meldt de NOS. 

Zwijgen is betalen
Gemaakte schulden tijdens je studie worden niet geregistreerd door het Bureau Kredietregistratie, waardoor hypotheekadviseurs nergens kunnen achterhalen of iemand een studieschuld heeft of niet. Of de studieschuld wordt meegerekend bij het aanvragen van een hypotheek ligt aan de afgestudeerden. Zo’n 39 procent van de mensen met een studieschuld zegt niet dat ze deze hebben als ze een hypotheek aanvragen. Veel van deze mensen doen dat bewust, omdat zij denken dat ze in de eerste jaren meer geld gaan verdienen om de schulden sneller af te kunnen lossen. Alleen krijgen veel studieschuldverzwijgers uiteindelijk niet een hoger salaris, waardoor ze in financiële problemen kunnen komen. Verder weten veel afgestudeerden ook niet dat ze de schuld moeten melden. Door de komst van het leenstelsel zal de studieschuld voor een alumni alleen maar groter worden, waardoor de kans op financiële strubbelingen zal toenemen.

Het probleem ligt niet alleen bij de alumni met een studieschuld. Niet alle hypotheekadviseurs vragen ernaar en sommigen adviseren hun klanten zelfs om de schuld niet mee te rekenen als ze deze wel hebben. 

LSVb voor, maar toch niet helemaal
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vindt dat de studielening van afgestudeerden moet meetellen in het aanvragen van een hypotheek. De LSVb is van mening dat het niet fijn is voor alumni als ze een te hoge hypotheek aangaan, omdat ze uiteindelijk alleen zichzelf hierrmee hebben. De studentenvakbond zal echter niet actief gaan pleiten voor een regeling waarbij studieleningen moeten meetellen bij een hypotheekaanvraag. Het moet naar hun mening worden voorkomen dat net afgestudeerden geen huis kunnen kopen vanwege een hoge studieschuld. Daar spreekt de LSVb zichzelf wel tegen. Aan de ene kant vinden ze het een goede regeling , maar ze willen er niet voor pleiten omdat het alumni tegenhoudt een huis te kopen.

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen