Home NieuwsNederland Belangenbehartigers hoger onderwijs vinden investeringen kabinet te laag

Belangenbehartigers hoger onderwijs vinden investeringen kabinet te laag

door Redactie

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Vereniging van Universiteiten (VNSU) reageren teleurgesteld op de rijksbegroting die tijdens Prinsjesdag werd gepresenteerd. De investeringen in het hoger onderwijs zijn volgens de organisaties onvoldoende om structurele problemen op te lossen.

Volgens de LSVb komt er in 2017 te weinig geld vrij om gelijke kansen binnen het hoger onderwijs te stimuleren. De investeringen gaan volgens de studentenvakbond vooral naar extra talentenprogramma’s, waardoor slechts een beperkte groep studenten van de investeringen profiteert. Volgens Jarno Berkhout, voorzitter van de LSVb, ligt de werkelijke uitdaging voor het hoger onderwijs niet bij het stimuleren van talent, maar bij het compenseren van studenten die financieel minder kansen hebben. 

Komend jaar investeert de regering 25 miljoen euro extra in kansengelijkheid binnen het hoger onderwijs. ISO-voorzitter Jan Sinnige vindt dit te weinig: ‘Deze 25 miljoen zal worden verspreid over duizenden instellingen binnen het gehele onderwijssysteem. Het is maar de vraag wat studenten hiervan merken.’ Het ISO vindt de investering een stap in de goede richting, maar vindt het onvoldoende om het probleem van kansengelijkheid echt op te lossen. 

De VSNU vindt dat de regering in de miljoenennota terecht aandacht besteedt aan gelijke kansen binnen het hoger onderwijs. Wel vinden de universiteiten het jammer dat de mooie woorden van de regering niet gepaard gaan met de nodige financiële middelen. Ze roepen het kabinet op de broodnodige investeringen die vrijkomen uit het studievoorschot, eerder ter beschikking te stellen. Verder merkt de VSNU op dat de investeringen van het kabinet in onderzoek en innovatie onvoldoende zijn om de doelstelling, dat deze uitgaven in 2020 2.5 procent van het BBP bedragen, te halen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen