Home NieuwsNederland Bemiddelingskosten onterecht volgens Hoge Raad

Bemiddelingskosten onterecht volgens Hoge Raad

door Redactie

Bemiddelingskosten vragen aan de huurder van een zelfstandige woning, mag niet. Dat heeft de Hoge Raad afgelopen vrijdag besloten. Een verhuurmakelaar die al in opdracht van de verhuurder werkt, mag geen betaling vragen aan de huurder van een zelfstandig pand.

Wanneer de verhuurmakelaar een advertentie met beschikbare woonruimte plaatst voor de verhuurder, hoeft de huurder dus geen bemiddelingskosten te betalen. Staan de contactgegevens van de verhuurder duidelijk in de advertentie, dan mag er wel betaling worden gevraagd. De woningzoekende kan dan namelijk zelf contact met de verhuurder zoeken. Volgens Pepijn Eymaal, projectleider bemiddelingskosten van Studentenvakbond AKKU, is er nu een voorstel in de Tweede Kamer om de bemiddelingskosten voor kamers ook te schrappen.

Studentenvakbond AKKU heeft eerder namens een aantal huurders rechtszaken aangespannen tegen verhuurmakelaars met als inzet de terugvordering van onterecht betaalde bemiddelingskosten. Alle rechtszaken waarin uitspraak is gedaan, zijn tot nu toe gewonnen.

De uitspraak van de Hoge Raad betekent niet alleen goed nieuws voor nieuwe huurders, de uitspraak ziet ook op gevallen uit het verleden. Binnen drie jaar na betaling kan er nog een rechtszaak aangespannen worden tegen verhuurmakelaars die onterecht bemiddelingskosten hebben gevraagd. Studentenvakbond AKKU staat huurders gratis bij om die bemiddelingskosten terug te vragen. Aanmelden kan tot 29 oktober op deze website

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen