Home NieuwsNederland Bussemaker: coschap is anders dan stage

Bussemaker: coschap is anders dan stage

door Redactie

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs ziet een verschil tussen de coschappen die Geneeskundestudenten lopen en een stage. Een coassisent houdt zich vooral bezig met leren, terwijl een verpleegkundige meer arbeid verricht. Door dit onderscheid krijgt de arts in spe geen vergoeding en de verpleegkundige wel. Dat schrijft ze vandaag aan de Tweede Kamer.

Houtje bijten
Afgelopen oktober voerden Geneeskundestudenten door heel Nederland actie onder de noemer ‘Dit doet de co‘. Hiermee wilden de doktoren in spe aandacht te vragen voor het feit dat zij geen vergoeding krijgen tijdens hun coschappen, terwijl verpleegkundigen die stage lopen in het ziekenhuis dat wel krijgen. Op sociale medie plaatsten ze foto’s van hun werkzaamheden tijdens een coschap en ze beten letterlijk een dag op een houtje.

Leren i.p.v. arbeid
De ludieke actie maakte wat los in Den Haag. Sommige partijen in de Tweede Kamer vroegen aan de Onderwijsminister of zij duidelijk kon aangeven wat het verschil is tussen een coschap en een stage Verpleegkunde. Bussemaker antwoordde dat er veel overeenkomsten zijn, maar ook een groot verschil: toekomstige verpleegkundigen moeten steeds zelfstandiger gaan werken tijdens hun studie, terwijl coassistenten telkens opnieuw beginnen als ze een nieuw specialisme behandelen. Stage en coschappen zijn allebei bedoeld om van te leren, maar wel op een andere manier, meent Bussemaker. Volgens de minister zijn coassistenten vooral aan het leren tijdens hun fase in het ziekenhuis, terwijl de verpleegkundigen hun opgedane kennis toepassen. Daarom zouden zij meer arbeid verzetten.

Betalen komt later
Omdat de verpleegkundigen volgens Bussemaker dus meer actief bezig zijn tijdens hun stage dan de geneeskundigen tijdens hun coschap, vindt zij het niet gek dat eerstgenoemde groep wel een stagevergoeding krijgt, in tegenstelling tot de tweede. Van artsen wordt pas zelfstandigheid verwacht als ze zich tijdens een vervolgopleiding gaan specialiseren, waar ze wel een salaris voor krijgen. Een vergoeding tijdens een coschap lijkt voor de Geneeskundestudenten op dit moment dus ver weg.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen