Home NieuwsNederland Bussemaker past plan instellingsaccreditatie aan

Bussemaker past plan instellingsaccreditatie aan

door Redactie

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker gaat haar plan van instellingsaccreditatie aanpassen. Ze beperkt de proef van instellingskeuringen en gaat daarnaast het alternatieve plan van partijen VVD, Groenlinks en SP testen. Dat vertelt ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Universiteiten en hogescholen mogen in dit nieuwe stelsel zelf hun opleidingen beoordelen. Eind september meldde de minister dat zij terug naar de tekentafel ging met haar pilot voor de instellingsaccreditatie, nadat ze kritiek had gekregen van de VVD, Groenlinks en SP. Wel zei Bussemaker toen dat de partijen duidelijk moesten maken wat zij precies wilden. Vorige week kwamen de drie partijen met een eigen plan. Belangrijkste punt in dat plan is dat de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie de opleidingen aan een instelling nog steeds afzonderlijk keurt, maar dan minder uitgebreid. 

Bussemaker heeft geluisterd naar deze kritiekpunten. Ze gooit haar oorspronkelijke plan niet van tafel, maar komt het alternatieve plan wel tegemoet. Ze is te spreken over het voorstel van de drie partijen en wil ermee op beperkte schaal experimenteren bij drie hogescholen en drie universiteiten. Verder gaat de oorspronkelijk pilot door, maar halveert Bussemaker het aantal deelnemende instellingen. Slechts drie universiteiten en drie hogescholen zullen het instellingsaccreditatieplan testen. Dit zijn andere instellingen die het alternatieve plan gaan proberen. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen