Home NieuwsNederland Bussemaker roept op tot nuance

Bussemaker roept op tot nuance

door Redactie

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker reageerde vandaag in een interview met het Hoger Onderwijs Persbureau op de studievoorschotmonitor, die maandagochtend uitlekte en later die dag is aangeboden aan de Tweede Kamer. Ze roept op tot ‘enige nuancering’ van de commotie dat het leenstelsel slecht uitpakt voor studenten uit zwakke milieus.

Over een andere boeg
Bussemaker stelt dat bij de invoering van het studievoorschot een tijdelijke dip in het aantal eerstejaars was voorzien. Het feit dat dit jaar duidelijk minder studenten instroomden in het hoger onderwijs is te verklaring met het ‘boeggolfeffect’: jongeren gingen na hun examen meteen studeren in plaats van een tussenjaar te nemen, om het leenstelsel vóór te zijn. Omdat die boeggolf nu weg is, zagen universiteiten en hogescholen dit studiejaar het aantal eerstejaars dalen. Wel maakt ze zich zorgen over studenten met een beperking, een van de groep kwetsbare studenten die naar voren kwam naar aanleiding van de monitor. Bussemaker stelt niet vooruit te kunnen lopen in de manier waarop zij ondersteund gaan worden, maar ze onderkent ‘te moeten overleggen wat we daaraan kunnen doen.’

Goede gevolgen
Ook zegt ze in haar verdediging dat de aanvullende beurs omhoog is gegaan, dat er een ov-jaarkaart voor minderjarige mbo’ers is gekomen en dat er meer aandacht werd geschonken aan de overgang van mbo naar hbo. Als gevolg van deze maatregelen nam de uitval van studenten in het eerst jaar af en nam het aantal deeltijdstudenten juist weer toe.

ANS schreef eerder vandaag over de studievoorschotmonitor, waaruit bleek dat zwakke groepen jongeren het hardst getroffen worden door het leenstelsel.  

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen