Home NieuwsNederland Bussemaker schuift kritiek rendementsdenken aan de kant

Bussemaker schuift kritiek rendementsdenken aan de kant

door Redactie

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker schuift de kritiek van de SP over het rendementsdenken aan de kant. In een kabinetsbrief reageert de minister op een initiatiefsnota van de partij, waarbij de SP een beeld schetst van hoe ‘de nieuwe universiteit’ eruit moet zien.

De partij vindt onder andere dat het huidige rendementsdenken is doorgeslagen en dat hogescholen en universiteiten niet langer moeten worden gefinancierd op basis van het aantal uitgereikte diploma’s. Op dit moment geldt dat hoe meer diploma’s er worden gehaald op een universiteit, des te meer geld de instelling krijgt van de overheid. Bussemaker reageert hierop door te stellen dat deze vorm van financiering tegenwoordig meevalt ten opzichte van vroeger. Vanaf 2010 wordt slechts 20 procent van de totale financiering in het hoger onderwijs bepaald door het aantal behaalde graden. De minister vervolgt dat het hiervoor 50 procent was voor universiteiten en zelfs 80 procent voor hogescholen.

De percentages die Bussemaker noemt zijn mooi, maar andere rendementsbevorderende middelen zoals het invoeren van het leenstelsel en het bindend studieadvies, laat ze in deze reactie toch maar achterwege.  

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen