Home NieuwsNederland Bussemaker vindt vrouwenquotum op universiteiten onnodig

Bussemaker vindt vrouwenquotum op universiteiten onnodig

door Redactie

Minister Bussemaker van Onderwijs erkent dat er te weinig vrouwelijke hoogleraren rondlopen op universiteiten, maar wil dit cijfer niet opkrikken door het instellen van een quotum.

Meer vrouwen in wetenschap
Bussemaker was een van de sprekers tijdens het VSNU-café dat afgelopen dinsdag plaatsvond, een middag georganiseerd door de Vereniging van Universiteiten (VSNU). Tijdens deze middag gingen onderwijsbestuurders, wetenschappers en andere deskundigen met elkaar in discussie om het aantal vrouwelijke universitaire docenten en hoogleraren op te schroeven. Alle aanwezigen waren het erover eens dat het aantal omhoog moet, maar de manier waarop dat moet worden gerealiseerd, is nog onduidelijk.

De onderwijsminister zei dat dit een ‘irritante kwestie’ is. Al tijdens haar promotie 25 jaar geleden waren er te weinig vrouwen in het hoger onderwijs. ‘We dachten dat het probleem zich vanzelf zou oplossen, maar er is nog weinig veranderd. Met het huidige tempo moeten we tot 2080 wachten voordat het aantal mannen gelijk is aan het aantal vrouwen en dat wil niemand.’ Het probleem ligt bij de ongelijkheid tussen man en vrouw die is verankerd in de Nederlandse samenleving. Hierdoor is de ongelijkheid normaal geworden. Daarnaast hebben bestuurders in de wetenschap een verkeerde mentaliteit, meent Bussemaker. Als er te veel mannelijke benoemingen zijn, wordt er niet aangespoord om een vrouw te zoeken in plaats een man, maar blijven de mannen op hun plek.

Gebruik netwerk beter
Het probleem zou volgens Bussemaker opgelost kunnen worden door een vacature in de wetenschap eerst naar vrouwen te sturen, voordat deze openbaar wordt. Als tip geeft ze mee dat onderwijsinstellingen hun netwerk bewust en wat intensiever moeten gebruiken. ‘Mijn ervaring is dat je dan ook echt betere mensen vindt.’ Bussemaker liet zich ook postief uit over een eventueel quotum voor vrouwen in de wetenschap. Ze wil zich echter niet vastpinnen op een dergelijke maatregel. Een quotum is volgens haar het uiterste redmiddel.

Afgelopen november kwam aan het licht dat de Radboud Universiteit een bovengemiddeld aantal vrouwelijke hoogleraren heeft. Op dat moment was 23,1 procent van de hoogleraren vrouw, terwijl het landelijk gemiddelde 17,1 procent bedraagt. Vorig jaar onderzocht ANS of vrouwelijke docenten aan de RU systematisch worden benadeeld. Voor de reportage, klik hier.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen