Minister van Onderwijs Jet Bussemaker wil dat het studentenreisproduct in de toekomst automatisch wordt stopgezet nadat het is verlopen. Ze zegt dit in reactie op het hoge bedrag aan boetes dat oud-studenten betalen aan Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), als ze het product niet op tijd hebben beëindigd.
97 miljoen euro
Het bedrag dat studenten in voorgaande jaren moesten betalen vanwege het te laat stopzetten van het studentenreisproduct is niet mis. In 2014 en 2015 ging het om 56 miljoen euro over 120.000 oud-studenten. Daarbovenop komt nog 41 miljoen euro aan openstaande vorderingen.
Nu moeten studenten nog zelf naar een automaat om het abonnement te beëindigen. Wanneer ze dat niet op tijd doen, betalen ze 97 euro per twee weken als ze hun abonnement bewust door laten lopen, of het vergeten op te zeggen. Pas na een maand krijgen de oud-studenten een mail van DUO dat het abonnement is verlopen. Op dat moment moeten ze al voor drie periodes betalen, wat dus neerkomt op bijna 300 euro.
Of het voor DUO voordelig is om de boetes te laten betalen in plaats van de normale ritprijzen is onduidelijk. De ov-aanbieders en Translink, het bedrijf dat zorgt voor de digitale infrastructuur van de ov-chipkaart, doen in ieder geval weinig moeite om het stopzetten te vergemakkelijken.
Verhoging boete
In november werd bekend dat minister Bussemaker de boete volgend jaar zal verhogen naar 150 euro per twee weken, omdat het voor studenten die vaak en lang met het openbaar vervoer reizen voordeliger is om de boete te incasseren dan de gewone ritprijs te betalen. Deze maatregel lijkt nu dus onnodig te worden, als de abonnementen automatisch worden beëindigd.