Home NieuwsNederland CDA en CU willen van het leenstelsel af

CDA en CU willen van het leenstelsel af

door Irene Wilde

Als het aan coalitiepartijen CDA en ChristenUnie ligt, wordt het leenstelsel in een komende kabinetsperiode weer afgeschaft. Met name de stress die het bij studenten zou bezorgen, is voor de partijen een belangrijk argument tegen het stelsel.

Lenen bij DUO
Studenten die vanaf 2015 zijn begonnen met studeren, krijgen geen studiefinanciering meer, maar kunnen bij DUO geld lenen om hun studie van te betalen. Het leenstelsel, toentertijd ingevoerd door coalitiepartijen VVD en PvdA, gaat al vanaf het begin gepaard met een hoop discussie. Met name het gevaar voor studenten om een hoge schuld op te lopen, die ze later maar met moeite kunnen terugbetalen, was een veelgehoord argument.

‘Een studieschuld leidt tot extra stress bij studenten, boven op de druk die ze toch al voelen. We willen terug naar het oude systeem’, zegt CDA-leider Sybrand Buma. Ook Gert-Jan Segers van de ChristenUnie sluit zich hierbij aan. ‘Ik hoop oprecht dat het leenstelsel zijn langste tijd heeft gehad en dat we terugkeren naar de basisbeurs. Ik snap dat het iets is voor de lange termijn, maar ik wil jongeren graag meer ruimte geven.’

Toenemende stress?
In een eerder onderzoek van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) bleek dat studenten die gebruik maken van het leenstelsel vaker last hebben van psychische klachten en meer prestatiedruk ervaren dan niet-lenende studenten. Tom van den Brink, voorzitter van het ISO, pleitte toen al dat de overheid stappen moest nemen door onder andere de rente op het lenen flink te verlagen. ‘We moeten een open en eerlijk debat voeren met Ingrid van Engelshoven, de minister van Onderwijs, en de Kamerleden die het leenstelsel zijn begonnen. Dit is belangrijk omdat de effecten van het leengedrag nu vaak worden weggemoffeld.’

Volgens Van Engelshoven hebben studenten sinds 2012 juist minder financiële zorgen. De stress die studenten ervaren zou volgens haar vooral komen door keuzes die studenten moeten maken en druk van sociale media.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen