Home NieuwsNederland Collegegeld per cursus betalen

Collegegeld per cursus betalen

door Redactie

Als het aan de coalitiepartijen VVD en PvdA ligt, krijgen studenten voortaan de optie om collegegeld per cursus te betalen in plaats van per collegejaar. Ze gaan hiervoor een motie indienen in de Tweede Kamer.

In een opiniestuk in de Volkskrant pleiten Tweede Kamerleden Pieter Duisenberg (VVD) en Mohammed Mohandis (PvdA) voor een nieuw systeem om het ‘dwangbuisstuderen’ tegen te gaan. Dit jaar betaalt een student in Nederland 1951 euro aan collegegeld, ongeacht de hoeveelheid vakken die hij volgt. Volgens de twee politici wordt de student in het huidige systeem tegengehouden om naast zijn studie andere dingen te doen, zoals een bestuursfunctie. Door het plan van Duisenberg en Mohandis zouden studenten flexibeler kunnen studeren en makkelijker hun onderwijs zelf in kunnen richten.

De twee coalitiepartners krijgen steun van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Volgend jaar wordt op de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam een proef gestart met het betalen per vak. Als deze proef slaagt, dan moet het betalen per vak een optie worden naast het normale collegegeld, vinden de VVD, PvdA en de LSVb. 

Vorig jaar schreef ANS een openingsartikel over de mogelijkheid om per vak collegegeld te betalen. Ook al klinkt dit als muziek in de oren, deze vorm van flexstuderen bevat een hoop valse noten.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen