Home NieuwsNederland Demonstreren tegen bezuinigingen op student

Demonstreren tegen bezuinigingen op student

door Redactie

Vandaag organiseren vele studentenorganisaties, zoals onder andere de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) een demonstratie tegen de bezuiningen op studenten in het hoger onderwijs. In Den Haag proberen zij de politici die aan de formatietafel zitten, te overtuigen om meer geld te steken in de student.

Afgelopen maandag stuurden de LSVb en het ISO een brandbrief naar de partijen die kansmaken op regeringsdeelname. In deze brandbrief stond dat er al jaren lang wordt bezuinigd op de student, bijvoorbeeld door de invoering van het leenstelsel en het verhogen van het collegegeld. De rijksbijdrage per student is de afgelopen jaren ook flink teruggelopen. Betaalde de overheid in 2000 nog 19.900 euro per universiteitsstudent, in 2015 lag dit bedrag op 14.300 euro. Daarom strijden de organisaties voor de herinvoering van de basisbeurs, het verlagen van het collegegeld en extra investeringen in het hoger onderwijs.

De LSVb en het ISO zetten deze boodschap meer kracht bij, door samen met veel andere studenten- hoger onderwijsorganisaties zoals AKKU en VSNU, naar de Hofvijver in Den Haag te trekken. Daar zullen zij vanaf half 1 demonstreren. Ze openen een Museum van Bezuinigingen, dat laat zien welke bezuinigingen er de afgelopen 35 jaar zijn gedaan op de student. Het museum bestaat uit een 50 meter lang spandoek met alle feiten over de bezuinigingen erop gedrukt. De LSVb en het ISO hebben wel iets met ludieke acties. Vorig jaar mei probeerden ze tijdens een demonstratie tegen het leenstelsel met een stormbaan te laten zien welke steeds hoger wordende drempels studenten moeten trotseren willen ze fatsoenlijk kunnen studeren.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen